zpět

Koruna posílila, stále je ale rekordně slabá

19.9.2023

Polský zlotý a česká koruna společně posilují na vlně pozitivních polských a českých impulzů. Eurodolar včera zažil relativně nudnou seanci, chyběla důležitá makrodata.

Česká koruna během prokazuje, že její provázanost s děním na polském zlotém umí být velmi silná. Bylo zajímavé sledovat shodné klíčové momenty ve dnech 27.8. a 10. 9., kdy obě měny stáčely podobně „kormidla“ svého další směřování. Včera koruna stejně jako zlotý, který mírně umazal ztrátu na 4,63 EURPLN, lehce posílila a dostala se na 24,41 EURCZK. Tentokrát bylo důležitým impulzem nedělní „jestřábí“ vyjádření Aleše Michla z ČNB. I tak ale naše domácí měna nadále zůstává tak slabá, že je to téměř roční rekord. Zlotý oproti tomu aktuálně dosáhl „pouze“ na půlroční rekord ve svých slabých hodnotách. Maďarsko si jde svojí vlastní jedinečnou cestou a forint se svým vývojem je toho dokladem. Včera oslabil mírně na 383,9 EURHUF a podobně jako zlotý se nachází na hodnotách, které naposledy „dopustil“ před půl rokem. Na české koruně očekáváme pro dnešek pohyb v pásmu 24,40 – 24,50 EURCZK.

Hlavní měnový pár zažil relativně klidné pondělí, kdy chyběla důležitá makrodata pro jakékoli větší pohyby. Určitou převahu si pro sebe nakonec „urvalo“ euro, které se dostalo na hranici 1,069 EURUSD. Už několik týdnů po sobě ale euro obecně vytrvale ztrácí ve prospěch americké měny a to i přes poslední rozhodnutí ECB a přes stávky automobilek v USA. Dolar obdobně vytrvale „obírá“ i českou korunu. Ta včera sice posílila na 22,83 USDCZK, ale jen velmi těžko by se mohla vracet k hodnotám z přelomu pololetí. K tomu by musela urazit opravdu dlouhou těžkou cestu.

Více k očekávaným událostem ZDE