zpět

Koruna opět ztrácí

13.10.2023

Spotřebitelská inflace ve Spojených státech mírně vyšší než se očekávalo. Člen bankovní rady Tomáš Holub nevylučuje snížení sazeb do konce roku.

Česká koruna se v průběhu čtvrteční seance opět dostala pod tlak a oslabila na nejvyšší hladinu za více než rok, když se kurz vůči společné evropské měně vyšplhal až nad 24,70 EURCZK. Značnou zásluhu na tom mají i slova člena bankovní rady Tomáše Holuba, který uvedl, že ČNB nemůže vyloučit snížení úrokových sazeb již v letošním roce. Vzhledem k tomu, že byl Holub považován v poslední době za jednoho z nejhlasitějších zastánců zvyšování úrokových sazeb oproti ponechání na vyšších hodnotách, mohou být jeho slova interpretována jako signál, že se nálada v rámci snižování sazeb v bankovní radě pomalu ale jistě mění.

Na hlavním měnovém páru měl včera navrch americký dolar, kterému pomohla mírně vyšší spotřebitelská inflace za září, než kterou očekávaly tržní odhady. Oproti předchozímu měsíci ceny ve Spojených státech vzrostly o 0,4 %, trh očekával růst pouze o 0,3 %. Za růstem cen v září stály hlavně ceny bydlení a pohonných hmot. Výsledek tak opět posiluje spekulace, že by Fed mohl ještě do konce roku přijít s jedním zvýšením sazeb. Pro americký dolar tak byla včerejší data dalším impulsem k růstu, na páru s českou korunou se kurz dostal nad 23,40 USDCZK, vůči euru pak posílila americká měna až k 1,0530 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE