zpět

Koruna opět rozšířila zisky

20.1.2022

Proti euru koruna nejsilnější od září 2011. Překoná opět německý růst výrobních cen rekord? Odpoledne dorazí několik výsledků z USA.

Středeční obchodování přineslo koruně posílení, když byla podvečerním dosažením hranice 24,25 EURCZK domácí měna nejsilnější od září 2011. Polský zlotý i maďarský forint si také proti euru mírné zisky připsaly. Zpevnění koruny nebylo způsobeno pozitivními ekonomickými výsledky, ani vystoupeními představitelů ČNB. V tisku se sice objevil komentář Jiřího Rusnoka o předpokládaném zvýšení 2T repo sazby nad 4 %, nicméně to nebyla překvapivá informace. Pro dnešek očekáváme pohyb koruny v pásmu 24,20 – 24,35 EURCZK.

Proti dolaru koruna během včerejška, především během dopoledne, zpevnila, když se z otevírací hodnoty 21,52 USDCZK během středy „posunula“ na 21,37 USDCZK. Od koruny očekáváme setrvání v mantinelech 21,25 – 21,40 USDCZK.

Z evropských dat dnes stojí za zmínku dopolední zveřejnění výsledku německého Indexu výrobních cen (PPI) za prosinec. Očekává se opětovné překonání rekordní hodnoty meziročním růstem cen o 19,4 %. Hodinu před polednem dorazí konečný výsledek prosincové spotřebitelské inflace za celou eurozónu. Počítá se z meziroční změnou cen o 5,0 %.

Kromě obvyklých čtvrtečních dat z amerického trhu práce dorazí ve 14:30 z druhé strany Atlantiku také výrobní FED Index z distriktu Philadelphie. O něco později budou ještě zveřejněny prodeje existujících domů za prosinec. V pozornosti trhů se v poslední době hned několikrát ocitla turecká centrální banka. Ve 12:00 SEČ se dozvíme výsledek jejího zasedání a bude zajímavé sledovat, zda opět trhy překvapí snížením úrokové sazby na liře. Od představitelů FEDu se počínaje dneškem nedočkáme do příštího zasedání (26. ledna) dalších komentářů.