zpět

Koruna odhazuje zimní kabát a troufá si na 24,00 EURCZK

5.1.2023

Euro nejlevnější za posledních 12 let. Dařilo se i maďarskému forintu, naopak ruský rubl čelí výprodejům. Dnes bude zveřejněn výsledek Indexu výrobních cen z eurozóny.

Středeční seance přinesla koruně další rozšíření předchozích zisků. Poprvé od ledna 2011 kurz eurokoruny začínal „dvacetrojkou“, když jsme se krátkodobě podívali na kurz 23,97 EURCZK. Zisky koruně, a také maďarskému forintu, do určité míry přináší pokles cen energií spojený s teplým zimním počasím. Velkoobchodní cena zemního plynu na burze klesla na úroveň před ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně šlo o cenu cca 1500 CZK za megawatthodinu. Od vánočních svátků se cena plynu snížila o cca 20 %. Ziskům koruny pomohl i mírně lepší výsledek schodku státního rozpočtu za uplynulý rok a jistý vliv může mít i více než 86% zaplněnost domácích zásobníků s plynem k 31. prosinci. Odhadujeme, že prostor pro další posílení má koruna už velmi omezený, pro dnešek očekáváme obchodování v pásmu 23,95 – 24,10 EURCZK. Vzhledem k síle koruny se nabízí uvažovat o zafixování si výhodného kurzu prostřednictvím termínových obchodů.

Večer zveřejněný zápis z posledního jednání Fedu žádný větší pohyb na forexu nezpůsobil. Vyplynulo z něj odhodlání Fedu dolarové sazby zvyšovat i přes riziko pádu americké ekonomiky do recese. Také zazněla určitá obava centrálních bankéřů z faktu, že trh příliš „nevěří“ tomu, že by se sazby měly na vysokých úrovních držet celý rok 2023. Eurodolar se včera pohyboval v pásmu 1,0580 – 1,0630 EURUSD. Koruna ráno obchodování započala na 22,72 USDCZK a během dne měla sílu zpevnit až těsně nad úroveň 22,50 USDCZK. Počítáme i dnes spíše se silnější domácí měnou a obchodováním v mantinelech 22,50 – 22,70 USDCZK.