zpět

Koruna nejsilnější za 15 let

1.3.2023

Slabá data ze Spojených států a posilující euro. I přes veškeré tržní výhledy česká koruna pokračuje v hledání nových minim.

Pozornost během včerejší obchodní seance si svým tržním pohybem opět získala česká koruna, která se dostala na nejsilnější úroveň od července 2008. Naše domácí měna se dokázala dostat na důležitou psychologickou hranici 23,50 EURCZK, a i proti veškerým předpokladům pokračuje ve výrazném posilování. O důvodech, proč koruna zůstává takto silná, můžeme jen spekulovat, jelikož většina tržních výhledů a prognóz počítají s korunou na mnohem slabších úrovních, než je tomu aktuálně. Krátkodobě další zisky naší měny vyloučit nelze, ovšem s ohledem na makroekonomické faktory bude velmi obtížné korunu udržet na stávajících úrovních i nadále.

Sledovaným údajem pro evropské trhy bude dnes bezpochyby únorová statistika růstu německých cen. Data by měla napovědět pokračující dynamiku rostoucích cen před zítřejším zveřejněním inflace za celou eurozónu. Evropské společné měně se během včerejší obchodní seance dařilo, na hlavním měnovém páru se kurz vrátil nad hranici 1,0600 EURUSD. Pozitivnímu sentimentu na evropských trzích pomohla i příchozí data indexu spotřebitelské důvěry ze Spojených států, jehož výsledek zklamal tržní odhady a poskytl prostor euru k posílení. Vůči české koruně pak dolar oslabil zpátky pod 22,10 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE