zpět

Koruna koriguje ztráty zprávám navzdory

22.2.2024

Koruna si během včerejšího obchodování polepšila, dnešní den začíná dalším posílením k hladině 25,25 EURCZK. Navzdory tomu, že Německo nevidí ekonomickou situaci růžově a navzdory tomu, že Fed sazby zatím snižovat nehodlá.

Koruně se během včerejšího obchodování podařilo částečně zkorigovat ztráty z předchozích dnů. Včera ráno se ještě nacházel kurz těsně pod 25,40 EURCZK, večer se obchodovala lehce nad hladinou 25,30 EURCZK a dnes ráno již míří ke 25,25 EURCZK.

Přitom ve včerejších zprávách jde důvody k posílení najít jen velmi obtížně: podle včerejšího vyjádření německého ministra hospodářství Habecka německá ekonomika letos vykáže pouze nepatrný růst o 0,2 %. To je samozřejmě špatná zpráva i pro českou ekonomiku. Večer pak byl zveřejněn zápis z posledního zasedání amerického Fedu. Ten potvrdil, že Fed vidí rizika v příliš rychlém snižování sazeb, a chce počkat, až si bude jistý, že inflace směřuje ke 2% cíli. Se snižováním sazeb tak nebude spěchat, trh očekává první snížení až v červnu. To opět není úplně dobrá zpráva pro korunu, na které již započal zřejmě poměrně rychlý cyklus snižování sazeb.

Dnešní den přinese předstihové indikátory PMI. Ty evropské zřejmě zaznamenají mírné zlepšení, ale stále se nacházejí pod 50 bodovou hranicí. Americké PMI indexy sice zřejmě zlepšení nezaznamenají, ale zase se zřejmě udrží nad klíčovou hladinou 50 bodů.

Očekávané události