zpět

Koruna bez výraznějších pohybů

18.8.2022

Rekordní inflace ve Velké Británii. Zatímco Maďarsko prosperuje, Polsko zaznamenalo propad HDP ve druhém čtvrtletí o 2,3 %. Maloobchodní tržby v USA na úrovni z předchozího měsíce.

Česká koruna po volatilnějším začátku týdne zažila spíše klidnější den, pohyb kurzu nebyl nikterak výrazný a většinu dne se držel ve velmi úzkém rozpětí 24,53 až 24,57 EURCZK. Zajímavější vývoj byl k vidění na ostatních středoevropských měnách, zejména v souvislosti s oznámením dat vývoje HDP. Maďarská ekonomika zaznamenala růst HDP ve druhém čtvrtletí o 1,1 %, což je výsledek nad odhady analytiků. Maďarskému forintu to pomohlo umazat ztráty z ranních kotací okolo 408 EURHUF a aktuálně se kurz pohybuje těsně nad 403 EURHUF. Naopak opačný efekt této statistiky nastal u polského zlotého. Polská ekonomika ve druhém čtvrtletí propadla o 2,3 %, což jen podpořilo oslabující trend zlotého. Ten se sesunul na páru s českou korunou k hranici 5,21 PLNCZK.

Včerejší data o růstu cen ze Spojeného království trhy překvapila, spotřebitelská inflace vzrostla nad očekávání trhu na nejvyšší úroveň od roku 1982. Výsledek výrazně posílil sázky na to, že Bank of England na následujícím zasedání v září sáhne ke zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů, tuto možnost aktuálně finanční trhy oceňují s více než 95% pravděpodobností. Britská libra i tak vůči ostatním světovým měnám včera ztrácela, zisky si ovšem připsala na páru s českou korunou, kde se kurz dostal k úrovni 29,00 GBPCZK.

Výsledky červencových maloobchodních tržeb ze Spojených států v meziměsíčním srovnání stagnovaly. Americkému dolaru nepomohlo ani zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu. Kurz eurodolaru se aktuálně pohybuje v rozmezí 1,0150 až 1,0170 EURUSD. Oslabující koruna se během včerejší seance stabilizovala a kurzové rozpětí se aktuálně drží mezi 24,05 až 24,20 USDCZK. Akciové trhy v USA uzavřely v červených číslech, výraznou ztrátu zaznamenal německý DAX, který poklesl o více než 2 %.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin