zpět

Komentář viceguvernéra Marka Mory poslal korunu pod 24,60 EURCZK

24.3.2022

Za týden se dozvíme o kolik bankovní rada ČNB zvýší úrokové sazby. Putin požaduje za ropu a plyn rubl. Ve středu pozornosti dnes vedle války bude summit NATO. Ukrajina vzdoruje ruské agresi už měsíc.

Komentář viceguvernéra Marka Mory včera dopoledne poslal českou korunu výrazněji pod 24,60 EURCZK. Připustil totiž, že „okolnosti přimějí bankovní radu ČNB k výraznějšímu růstu sazeb nad 5 % (na 2T repo). M. Mora tak navázal na dalšího jestřába a člena bankovní rady T. Holuba, který se v pondělí na TV Nova také v podstatě vyslovil pro razantnější zvyšování úrokových sazeb. Dneškem startuje informační embargo a žádné nové komentáře se od našich centrálních bankéřů až do příštího čtvrtka nedozvíme. Diskuse nad dalším nastavením sazeb bude zřejmě delší než obvykle. S vysokou pravděpodobností dojde ke zvýšení hlavní úrokové sazby minimálně na 5,00 %. Proběhne jistě i diskuse na téma dalšího použití devizových rezerv.

Putin požaduje platby za ropu a zemní plyn v ruských rublech. Důsledkem tohoto vyjádření bylo posílení ruského rublu, výrazně rostl zemní plyn (16 %) a ropa. Nejistota na trzích pak přispěla k posílení amerického dolaru, EURUSD se vrátil pod hranici 1,10. Dolaru zřejmě prospěl i komentář nejznámějšího jestřába rady FOMC a prezidenta St. Louiského Fedu, který je pro rychlejší tempo zvyšování sazeb ze strany americké centrální banky.

Z makrodat dnes budeme sledovat indexy nákupních manažerů za eurozónu a USA. Vzhledem k válce na Ukrajině nelze očekávat nic jiného než pokles. Na summitu NATO by se měla diskutovat situace na Ukrajině, její podpora a další posílení východního křídla.

Očekávané události

Dle ČSÚ se indikátor důvěry českých spotřebitelů v březnu výrazně snížil o 9,3 bb na hodnotu 82,4.

V Bruselu dnes proběhne mimořádný summit NATO. Téma je jasné, Ukrajina, její podpora a posílení aliance na východním křídle. Za eurozónu i za celou řadu evropských zemí budou zveřejněny indexy nákupních manažerů.

USA dnes podobně jako celá řada evropských zemí zveřejní březnové indexy nákupních manažerů. Za zmínku stojí také objednávky zboží dlouhodobé spotřeby nebo tradiční čtvrteční report dávek o podporu v nezaměstnanosti.