zpět

Jihokorejský won předstihl americký dolar jako hlavní měnu pro obchodování s kryptoměnami

17.4.2024

V prvním čtvrtletí roku 2024 dosáhly transakce s jihokorejským wonem na centralizovaných kryptoměnových burzách částky 456 miliard dolarů, což trochu předstihlo 445 miliard obchodů v dolarech ve stejném období. Tento posun v obchodní dominanci je částečně připisován agresivní konkurenci mezi jihokorejskými burzami. Zejména menší platformy jako Bithumb a Korbit zavedly nabídky obchodování bez poplatků, aby přesměrovaly podíl na trhu od Upbitu, který v současné době ovládá přes 80 % objemu obchodování na spotových trzích.

Zprávy z trhu od Bloomberga naznačují, že jihokorejským obchodníkům přijímajícím kryptoměny se více líbí menší, spekulativní digitální měny, známé jako altcoiny, než etablovanější kryptoměny, jako jsou Bitcoin a Ether. Tyto dva altcoiny představují přes 80 % obchodní aktivity v zemi.

Intenzivní zájem o kryptoměny také ovlivnil politickou diskusi v Jižní Koreji. Ve nedávných parlamentních volbách se regulace kryptoměn stala významným tématem, s kandidáty navrhujícími politiky na odložení daní na digitální aktiva a zjednodušení omezení pro investice do amerických Bitcoinových ETF k získání mladších voličů.

Po pádu stabilní mince TerraUSD o 40 miliard dolarů, vyvinuté Do Kwonem, oznámily jihokorejské regulační orgány plány na zavedení přísnějších pravidel k posílení ochrany investorů, které mají vstoupit v platnost v červenci. Tato opatření jsou reakcí na rostoucí obavy ohledně bezpečnosti a stability kryptoměnového trhu.

Navzdory probíhajícím regulačním krokům roste adopce kryptoměn v zemi. Jedna z předních burz, Crypto.com, nedávno oznámila své plány na zahájení služeb pro maloobchodní obchodníky v zemi, což naznačuje, že zájem o kryptoměny stále roste a že se Jižní Korea stává klíčovým hráčem v globálním kryptoměnovém ekosystému.

Zvýšená obchodní aktivita s jihokorejským wonem na kryptoměnových burzách je také důsledkem rostoucího zájmu veřejnosti o kryptoměny jako alternativní investiční prostředek. Rostoucí povědomí o potenciálu kryptoměn jako dlouhodobého investičního nástroje přitahuje nové investory do trhu, kteří hledají možnosti diverzifikace svých portfolií.

Kromě toho se zdá, že jihokorejská vláda je více otevřená kryptoaktivitám, což dává prostor pro další růst trhu v zemi. Snahy o podporu inovací v blockchainové technologii a kryptoindustrii signalizují vládní podporu pro rozvoj tohoto odvětví, což může vést k dalšímu posílení pozice Jihokoreje jako významného hráče v globálním kryptoměnovém prostředí.

Nicméně s rostoucím zájmem a aktivitou v kryptoměnovém sektoru se zvyšují i obavy ohledně potenciálních rizik a regulace. Jihokorejské regulační orgány budou pravděpodobně pokračovat ve zavádění opatření na ochranu investorů a udržení stability trhu, což může mít vliv na další vývoj a dynamiku kryptoměnového trhu v zemi.

Další výzvou pro jihokorejský trh s kryptoměnami může být rostoucí tlak na technologickou infrastrukturu, která je potřebná pro zpracování a uskutečňování obchodů. S rostoucím objemem transakcí a stoupajícím počtem uživatelů se může stát, že současná infrastruktura není schopna efektivně zpracovávat všechny požadavky, což by mohlo vést k technickým potížím a zpomalování obchodních procesů.

Naproti tomu však rostoucí zájem o kryptoměny může také přinést další investiční příležitosti a ekonomický růst do Jihokoreje. Rozvoj kryptoindustrie může vytvářet nová pracovní místa, podporovat inovace a přinášet další příjmy do ekonomiky země. To by mohlo posílit pozici Jihokoreje jako technologicky a finančně inovativního centra v regionu.