zpět

Jestřábí signály z ECB přiostřily

7.3.2023

Česká koruna ztrácí, připojit by se měl z dlouhodobého hlediska také forint. Dolaru by mohl pomoci týden nabitý důležitými informacemi a makrodaty z USA. Severoirský protokol zatím drží libru vůči dolaru v patové situaci, dravé euro dohoda nezastavila.

Česká koruna včera mírně oslabila na 23,55 EURCZK a dnes v zatím březnovém trendu ztrácení svých pozic pokračuje. Podepsalo se na tom i překvapivě radikální jestřábí vyjádření Roberta Holzmanna z ECB ohledně dalšího zvedání sazeb na euru. Osobně vidí cestu v jejich zvýšení o 50 bb na každém z následujících 4 zasedání, což je poměrně nový pohled na věc. Polský zlotý si během pondělí připsal zisky a den ukončil na 4,69 EURPLN, dnes ráno vůči němu euro oslabilo ještě více. Podobné posílení má za sebou po včerejšku i maďarský forint, který dnes ráno osciluje v rozmezí 376 – 377 EURHUF. Výše zmíněné zvyšování sazeb na euru, které bude snižovat úrokový diferenciál, by mělo být podle průzkumu agentury Reuters klíčové pro konec posilování české koruny. Ta letos vykázala zisk 3 % a dostala se na své čtrnáctileté maximum. Agentura vidí korunu za rok na kurzu 24,00 EURCZK. Podobně by měl přijít konec zisků a oslabení i pro maďarský forint. Ten letos posílil dokonce o 7 %, stejně jako koruna díky podpoře vysokých úrokových sazeb a opadnutí cen energií. Agentura Reuters předpovídá pro letošek naopak růst polského zlotého. Dnes očekáváme českou korunu v rozmezí 23,55 – 23,60 EURCZK.

Na eurodolaru minulý týden i přes nepříznivá evropská makrodata vítězila jednotná evropská měna (důsledkem růstu amerických akcií), přičemž tento týden trend pokračuje. Úspěšně si včera vedla proti dolaru také česká koruna, která se koncem seance podívala až na 22,03 USDCZK. Dnes bude pro dění na dolaru velmi důležité vyznění odpoledního projevu šéfa Fedu v Senátu. Týden pak dále nabídne sérii makrodat z amerického trhu práce, která budou rovněž zajímavá.

Více k očekávaným událostem ZDE