zpět

Jestřáb Powell bere býkům vítr z plachet

30.8.2022

Pozitivní sentiment na akciových trzích v pátek narušil šéf Fedu Jerome Powell, který na výročním ekonomickém sympoziu v Jackson Hole potvrdil odhodlání Fedu zvedat úroky i za cenu krátkodobé ekonomické nestability.

Americká centrální banka na svých dvou uplynulých setkáních utahovala sazby vždy o 75 bazických bodů. K poněkud restriktivnějším krokům, než bylo původně odhadováno, se Fed odhodlal zejména v souvislosti s neustále rostoucí cenovou hladinou, která se pravidelně dostávala nad veškeré odhady. Poslední červencová data však ukázala, že inflace překvapivě zpomaluje, což snížilo sázky trhu na to, že Fed na zářijovém zasedání utáhne šrouby opět o 75 bodů a zároveň přiživilo šance, že začne s normalizací výpůjčních nákladů daleko dříve v příštím roce, než se čekalo. I proto jsme mohli v posledních týdnech zaznamenat na akciových trzích až příliš rychlé zklidnění, kdy např. technologický index NASDAQ v prvních šesti prázdninových týdnech vykázal téměř 20% růst, a to i přes očekávání zvyšování sazeb a příchozích dat amerického HDP, jehož výsledek ukazuje na možnou technickou recesi. Na nepřiměřeně optimistické nastavení trhů v pátek reagoval i sám šéf Fedu Powell, který odmítl jakoukoli myšlenku, že Fed brzy změní nastavení kurzu měnové politiky.

Předseda rady guvernérů také naznačil, že americká centrální banka bude pravděpodobně pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb a ponechá je zvýšené na delší dobu, než očekávaly trhy. Samozřejmě byla zmíněná již dobře známá formulace, že rozhodnutí Fedu na zářijové schůzce bude záviset na souhrnu příchozích dat a vyvíjejícím se výhledu. Nyní je už ale jasné, že pro Fed bude důležitější to, jak se budou vyvíjet nově příchozí data o růstu cenové hladiny, než jaké výsledky vykáže pracovní trh. O něm Powell řekl, že trh práce je obzvláště silný, ale zjevně nevyvážený, přičemž poptávka po pracovnících dostatečně převyšuje nabídku. Powell také zdůraznil prioritu udržení cenové stability i přes možné dopady na hospodářský růst.

"Bez cenové stability ekonomika nefunguje pro nikoho. Zejména bez cenové stability nedosáhneme trvale silných podmínek na trhu práce, z nichž budou mít prospěch všichni. Zatímco vyšší úrokové sazby, pomalejší růst a měkčí podmínky na trhu práce sníží inflaci, přinesou také určitou bolest domácnostem a podnikům. To jsou nešťastné náklady na snížení inflace. Ale neschopnost obnovit cenovou stabilitu by z dlouhodobého hlediska znamenala mnohem větší problém.“ uvedl Powell.

Znamená to tak, že Fed je ochoten držet nohu na brzdě i přes rizika poklesu americké ekonomiky. Powell také řekl, že dokud neuvidíme podstatné potvrzení zpomalujícího růstu cen, Fed se k normalizaci sazeb neuchýlí. Bude tak zapotřebí vidět inflaci na ústupu mnohem delší dobu, než bylo předpokládáno. V návaznosti na tato slova hlavní americké akciové indexy páteční seanci zakončily v červených číslech, kdy technologický index NASDAQ odepsal více jak 4 %, S&P 500 a Dow Jones přes 3 %. Jestřábější projev Powella může také znamenat, že se kurz eurodolaru dokáže rychleji zabydlet pod silnou úrovní parity, kterou v minulém týdnu pokořil. Zejména pokud by se Fed v příštích měsících odhodlal vedle růstu sazeb i k citelnějšímu snížení bilanční sumy, dodalo by to další prostor dolaru pro zpevňování, zatímco euro bez výrazné podpory ECB bude v zimních měsících čelit většímu množství rizikových faktorů v souvislosti s dodávkami plynu, energetickou krizí a geopolitickým vývojem konfliktu na Ukrajině. Cílové rozpětí hlavní úrokové sazby amerického Fedu by se tak mohlo dostat v příštím roce i nad 4% hranici.