zpět

Jak výrazně dnes ČNB zvýší sazby?

31.3.2022

ČNB dnes opět zvýší sazby. Očekává se růst minimálně o 50 bb. Dopoledne dorazí sledovaná data z Německa.

Středeční obchodování se koruně vydařilo, když dokázala během dopoledne posílit na 24,42 EURCZK a dostala se tak proti euru na úroveň z doby před ruskou invazí na Ukrajinu. Všem středoevropským měnám před polednem pomohla opětovně klesající averze k riziku, ale zlotý s forintem odpoledne nabyté zisky zase odevzdaly. Koruna zisky udržela zřejmě i díky dnes očekávanému dalšímu zvýšení korunových sazeb. I kdyby došlo k výraznějšímu zvýšení sazeb než o 50 bb., tak příliš nečekáme, že by domácí měna měla dnes posílit pod hranici 24,25 EURCZK. Na druhou stranu opatrnější přístup ČNB by koruně zřejmě přinesl ztráty.

Proti dolaru koruna posílila z ranní hodnoty 22,03 USDCZK na pozdně odpoledních 21,85 USDCZK. Dolaru se včera nedařilo a ještě rozšířil své ztráty posledních dní. Z ranní hodnoty 1,1100 EURUSD oslabil na 1,1160 EURUSD na této hranici se obchoduje i dnes ráno. Trhy budou, stejně jako poslední měsíc, reflektovat především zprávy z Ukrajiny. Z pohledu technické analýzy má koruna, v případě dalšího posilování, potenciál ke zpevnění na 21,70 USDCZK.

Očekávané události

Regionální makroekonomický kalendář by dnes byl zcela prázdný, nebýt zasedání ČNB. Vzhledem ke stále zrychlující spotřebitelské inflaci se počítá s opětovným růstem sazeb. 2T repo sazba bude dnes zřejmě zvýšena min. o 50 bb. na 5,0 %. My se spíše přikláníme ke zvýšení základní sazby rovnou o 75 bb. na 5,25 %.

Z evropských dat dnes stojí za zmínku především data z Německa, když dorazí maloobchodní tržby za únor a březnový výsledek míry nezaměstnanosti. Později bude zveřejněn konečný výsledek britského HDP za 4Q 2022 a únorový výsledek míry nezaměstnanosti za celou eurozónu.

Výčet amerických dat dnes ve 14:30 SEČ zahájí únorové výsledky osobních příjmů a osobních výdajů spolu s obvyklými týdenními daty z tamního trhu práce. Později se dočkáme ještě výrobního PMI indexu z oblasti Chicaga.