zpět

Jak streamovat na twitchi legálně: Navigace skrz daňové zákoutí

28.12.2023

V minulém roce se na Twitchi, oblíbené platformě pro streamování, rozhostila nejistota. Finanční úřady začaly detailněji prozkoumávat zdanění příjmů streamerů, což mělo dopad i na některé známé tváře v české Twitch komunitě.

Pokud váháte začít s vlastním streamem a váš hlavní příjem není zcela jasný, tento průvodce vám může pomoci. A neomezí se jen na Twitch – platí i pro všechny, kdo těží z tvorby online obsahu, ať už na YouTube, Pickey či jinde.

Základ pro legální streamování

První a klíčový krok: k legálnímu zdanění vašich příjmů ze streamování je nutné mít živnostenské oprávnění. Podle zákona o daních z příjmů se streamování řadí mezi samostatné výdělečné činnosti, nikoliv jen okrajové nebo jednorázové příjmy.Také dary od vašich fanoušků (tzv. donates), přijaté na váš účet nebo přes PayPal, jsou považovány za součást vaší výdělečné činnosti a podléhají zdanění.

Krok za krokem k živnosti

Živnostenské oprávnění získáte na Živnostenském úřadě, vybrat si můžete z různých oborů, vhodných pro streamování. Administrativní poplatek za ohlášení živnosti se pohybuje kolem 1000 Kč, ale pokud podáte žádost online, může se snížit na 800 Kč.Důležité je mít vše v souladu se zákonem – vyplňte jednotný registrační formulář a zařiďte automatické oznámení ČSSZ a zdravotní pojišťovny o vašem podnikání.

Co po ohlášení živnosti?

S IČO v kapse můžete legálně rozjet streamování. Při vyplňování smlouvy s Twitchem si dejte pozor na TIN (taxpayer identification number) – vaše DIČ (rodné číslo s předponou CZ).Další kroky závisí na tom, co je vaším hlavním zaměřením. Projdeme si tři nejčastější případy: zaměstnanec na HPP, student na prezenčním studiu a rodič na rodičovské. Pro všechny je živnost vedlejší činností.

Zaměstnanec a streamování

Pokud jste zaměstnanec a streamujete ve volném čase, pojistné a daně platí zaměstnavatel. Bezstarostně se vyhnete sociálnímu pojištění, pokud příjmy z streamování nepřesáhnou 96 777 Kč (pro rok 2023).

Student a vlastní stream

Studenti na prezenčním studiu do 26 let neplatí zálohy na daň z příjmů, pokud jejich roční výdělky nepřekročí 96 777 Kč. Podobně i zdravotní pojištění není povinné, pokud se příjmy nevymknou této hranici.Rodiče na rodičovské dovolené
Rodičovská dovolená se řadí podobně jako studentské pojištění – neplatí se zálohy na daně či sociální pojištění, pokud příjmy nepřesáhnou stanovenou částku.

DPH: Dáváme to do kontextu

Vztahujeme-li se k DPH, streamování se zahrnuje jako zdanitelná činnost mimo tuzemsko. Avšak, pokud vaše příjmy plynou z USA, DPH se vás netýká, neboť z pohledu DPH jsou USA třetí zemí.

Byrokracie kolem zahájení výdělků na Twitchi na první pohled působí komplikovaně, ale pozitivní interakce s followers a zajímavý obsah stojí za to. Podání dokumentů lze nechat na odbornících. Nabízíme online poradenství – neváhejte se ozvat.

Lhůta pro podání daňového přiznání je tři měsíce po skončení roku, příští rok to bude 2. dubna 2024. Pokud podáváte elektronicky, máte o měsíc déle.

Přehledy na zdravotní pojišťovnu a ČSSZ musíte podat do určených termínů, ale elektronická cesta vám může poskytnout další časový prostor.

Legální aspekty kolem streamování mohou být zmatečné, ale s tímto průvodcem budete mít jasno. Nyní můžete být tvůrcem obsahu bez starostí o daňové povinnosti. Ale pamatujte, profesionální rady vždy pomohou.