zpět

Jak se vypořádat s podezřelými transakcemi na vašem účtu?

14.8.2023

Představte si, že jste si právě zkontrolovali výpis z vašeho bankovního účtu a zjistili jste, že na něm proběhly nějaké transakce, o kterých nic nevíte. Co to znamená? Jak se to stalo? A co s tím můžete udělat?

Transakce jsou pohyby peněz mezi různými účty nebo institucemi. Některé transakce jsou běžné a očekávané, například když si platíte nákup kartou nebo převádíte peníze mezi svými účty. Jiné transakce mohou být podezřelé, například když vám někdo ukradne kartu nebo údaje a použije je k platbě za něco, co jste si nekoupili.

Banky a další finanční instituce mají povinnost sledovat a vyhodnocovat transakce svých klientů a hlásit ty, které se zdají být neobvyklé, podezřelé nebo v rozporu s pravidly. Tento proces se nazývá transakční monitoring. Jeho cílem je zabránit praní špinavých peněz, financování terorismu, podvodům a dalším trestným činům.

Pokud banka zjistí, že na vašem účtu proběhla podezřelá transakce, může vás o tom informovat a požádat vás o potvrzení nebo zamítnutí této transakce. Pokud potvrdíte, že jste transakci provedli vy nebo s vaším souhlasem, pak je vše v pořádku a transakce se uskuteční. Pokud ale zamítnete, že jste transakci provedli vy nebo s vaším souhlasem, pak se jedná o podvodnou transakci a banka ji zruší a vrátí vám peníze.

Jak se tedy zachovat, když se setkáte s podezřelou transakcí na vašem účtu?

Víte, že podvodníci používají různé triky a metody, jak vás okrást o vaše peníze?

Abyste se vyhnuli těmto a dalším podvodům, buďte vždy opatrní a nedůvěřujte nikomu, kdo se vás snaží zmanipulovat nebo vás tlačí k nějaké akci. Pokud máte jakékoli pochybnosti, raději kontaktujte svou banku a ověřte si pravost komunikace. A pamatujte si: Vaše banka nikdy nebude požadovat vaše hesla, PINy nebo celé číslo karty.