zpět

Jak může soudní vítězství společnosti Grayscale nad Komisí pro cenné papíry a burzy otevřít cestu pro bitcoinové ETF?

5.9.2023

Cesta k bitcoinovým ETF
Analytici JP Morgan v čele s Nikolaosem Panigirtzoglouem naznačují, že nedávné vítězství společnosti Grayscale v soudním sporu proti Komisi pro cenné papíry Spojených států (SEC) je slibným znamením pro budoucnost bitcoinových ETF. V poznámce, kterou analytici sdílejí, navrhují, že SEC možná bude muset přehodnotit svůj postoj, aby zabránila přeměně Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na spotový ETF.

Vyjádřeni banky JP Morgan

I když analytici uznávají, že scénář schválení více spotových Bitcoin ETF současně je nepravděpodobný, protože by mohl být rušivý a pro SEC nepříjemný, zůstává jednou z možností. Potenciálně by to mohlo investorům otevřít nové možnosti, jak diverzifikovat svá portfolia a získat expozici vůči Bitcoinu prostřednictvím regulovaných a běžných kanálů.

Potenciální dopad na Bitcoin a trh s kryptoměnami

Ačkoli by schválení spotových ETF na Bitcoin mohlo být významným krokem, analytici JP Morgan varují, že to nemusí vést k výraznému nárůstu cen Bitcoinu nebo celého krypto trhu. Poukazují na to, že podobné produkty jsou již nějakou dobu k dispozici v Kanadě a Evropě, ale nepřitáhly významnou pozornost investorů.

Investoři by měli vzít v úvahu, že ETF jsou investiční nástroje, které představují podkladová aktiva, v tomto případě Bitcoin. Přestože poskytují regulovaný a dostupný způsob investování do Bitcoinu, jejich dopad na dynamiku cen na trhu může být méně výrazný, než se předpokládalo.

Historické vítězství společnosti Grayscale

Společnost Grayscale, správce největšího bitcoinového fondu na světě, vedla právní bitvu s Komisí pro cenné papíry a burzy kvůli žádosti o přeměnu svého investičního nástroje na ETF. Komise pro cenné papíry a návrh společnosti Grayscale původně zamítla s odvoláním na obavy o ochranu investorů před podvodnými a manipulativními praktikami.

Společnost Grayscale však nedávno dosáhla podstatného vítězství ve své právní bitvě. Panel tří federálních soudců ve Washingtonu zrušil rozhodnutí SEC a umožnil společnosti Grayscale pokračovat v iniciaci Bitcoin spot ETF. Toto přelomové rozhodnutí nejen posílilo pozici společnosti Grayscale, ale mělo také pozitivní dopad na trh s kryptoměnami a zvýšilo ceny Bitcoinu a dalších kryptoměn.

Odvolací soud USA pro obvod District of Columbia rozhodl ve prospěch společnosti Grayscale a prohlásil předchozí zamítnutí návrhu spotového ETF pro Bitcoin ze strany SEC za „svévolné“. Soud uznal podstatné důkazy předložené společností Grayscale a zdůraznil podobnosti mezi jejich nabídkou a stávajícími futures ETF na bitcoin, které již získaly souhlas SEC.

Jedním z klíčových aspektů, které soud zdůraznil, byly dohody o sdílení dohledu, které mají oba produkty s Chicagskou komoditní burzou. Toto uznání dále upevnilo legitimitu a důvěryhodnost návrhu společnosti Grayscale.

Nedávné soudní vítězství společnosti Grayscale nad Komisí pro cenné papíry a burzy je důležitým bodem obratu na cestě ke schválení bitcoinových ETF. I když se teprve uvidí, jak SEC zareaguje a zda bude schváleno více spotových Bitcoin ETF současně, přináší toto rozhodnutí naději pro investory, kteří hledají regulované cesty k investování do Bitcoinu.

Zavedení Bitcoin ETF by mohlo potenciálně přilákat novou vlnu investorů na trh s kryptoměnami a zvýšit jejich přijetí v hlavním proudu. Je však nezbytné přistupovat k tomuto vývoji s realistickými očekáváními, protože dopad na cenu Bitcoinu a celkový trh s kryptoměnami nemusí být tak drastický, jak se předpokládalo.