zpět

Jak mohou tokenizovaná aktiva zásadně změnit každodenní platby

18.1.2024

Ve světě, kde se tokenizace stává běžnou praxí a různé aktiva jsou digitálně zastoupena na blockchainech, tato tokenizovaná aktiva by mohla nahradit běžné peníze pro každodenní platby. Tento zajímavý argument nedávno představil David Birch, britský expert na digitální identitu a peníze, v článku pro Forbes.

Scenár, kde místo prodeje podílu svého investičního fondu za dolary, které by pak mohly být použity na koupi auta, byste mohli jednoduše převést některé podíly na prodejnu přes blockchain. Měli byste auto, a prodejna by měla tokenizované podíly, které by mohla držet investované nebo převést výrobcovi aut pro obnovení skladu.
Čím více bude tokenizovaných aktiv, tím snazší bude je používat přímo k platbám bez nutnosti je převádět na bankovní vklady, CBDC nebo stablecoiny, což snižuje transakční náklady. Pokud lze libovolné aktivo tokenizovat, rozdělit a plynule převádět na blockchainu, jednotlivci by mohli vždy používat své tokeny k platbám, bez ohledu na to, co přesně tyto tokeny představují - ať už jde o cenné papíry, Bored Apes, domy nebo letenky.
"Tokenizovaná aktiva nabízejí potenciál zásadně změnit každodenní platby," říká Marcelo M. Prates ze společnosti CoinDesk a právník centrální banky. Využitím technologie blockchain může proces plateb být rychlejší, efektivnější a všestrannější.
Přestože se tato perspektiva může zdát vzrušující, existují dvě významné překážky, které musí být překonány, než mohou být tokenizovaná aktiva nahrazena penězi pro každodenní platby.
1. Škálovatelnost
V systému, kde jsou globální transakce prováděny pomocí tokenizovaných aktiv, by mohl počet transakcí rychle překonat i nejefektivnější blockchain. Pouze americký platební systém zpracovává téměř 550 milionů maloobchodních transakcí denně s tradičními penězi. Pokud by tyto platby byly provedeny pomocí tokenizovaných aktiv, počet transakcí by se exponenciálně zvýšil. To představuje výzvu pro škálovatelnost blockchainu a vyžaduje inovativní řešení pro zajištění plynulého a efektivního zpracování plateb.
"Škálování technologie blockchain pro zvládnutí zvýšeného objemu transakcí bude klíčové pro přijetí tokenizovaných aktiv jako náhrady za peníze," vysvětluje Michael J. Casey, uznávaný odborník na blockchain.
2. Právní a regulační shoda
Kromě svých tradičních funkcí jako prostředku směny slouží peníze také jako regulační kontrolní bod k prevenci praní peněz a financování terorismu. Finanční instituce hrají klíčovou roli při zajišťování shody s těmito předpisy monitorováním a hlášením podezřelých transakcí. Pokud však peníze nahradí tokenizovaná aktiva v každodenních platbách, tradiční regulační strategie se stávají méně účinnými.
Odpovědnost za označení nebo blokování podezřelých transakcí se decentralizuje, protože každý prodávající přijímající tokenizovaná aktiva by se měl podílet na procesu. To vytváří obavy o výkon, sběr informací a udržování regulačního dohledu. I když blockchainová forenzní a automatizované dohledové nástroje mohou pomoci sledovat transakce, obrovský objem denních plateb přes jurisdikce představuje výzvu pro účinné pozastavení nebo blokování podezřelých aktivit.
Budoucnost tokenizovaných aktiv
Přestože existují tyto překážky, potenciál tokenizovaných aktiv zásadně změnit každodenní platby je nezpochybnitelný. S postupem technologie a vývojem blockchainových řešení mohou být překonány problémy škálovatelnosti a regulační výzvy, což otevírá dveře k efektivnějšímu a přístupnějšímu platebnímu ekosystému.
Tokenizace, i když se rozšíří, nebude přes noc nahrazovat fiat peníze. Má však potenciál přetvořit finanční krajinu, nabízejíc jednotlivcům nové způsoby transakcí a výměny hodnoty.