zpět

Jak (legálně) ušetřit na daních: Průvodce pro chytré daňové poplatníky

28.3.2024

Ušetřete na daních! Zjistěte, jak legálně snížit daňové zatížení ať už jste zaměstnanec, OSVČ nebo nepodnikající osoba. Placení daní může být vnímáno jako nutné zlo, ale existuje mnoho legálních a legitimních způsobů, jak buď neplatit daně vůbec, nebo alespoň snížit jejich výši. Pokud se chystáte podat daňové přiznání, je důležité vědět, jakými situacemi a strategiemi můžete využít k tomu, abyste na daních ušetřili co nejvíce.

Kdo nemusí platit daně?

Nízké příjmy: Pokud vaše zdanitelné příjmy za minulý rok nepřesáhly 50 000 korun, nemusíte platit daně. Do této částky se nepočítají určité osvobozené příjmy, jako jsou příspěvky a dávky, až do určitého limitu. Stejně tak se sem nepočítají příjmy z dohod o provedení práce nebo pracovní činnosti do stanovených limitů.

Zaměstnání u jednoho zaměstnavatele: Pokud jste byli zaměstnáni pouze u jednoho zaměstnavatele, není pro vás podání daňového přiznání ani platba daně povinná. Toto pravidlo platí i v případě, že jste měli více zaměstnavatelů, ale nikdy ne současně.

Zaměstnání v zahraničí: Pokud jste zaměstnáni v zahraničí a máte pouze tento jediný příjem, nemusíte v České republice platit daně.

Jak zaplatit méně na daních?

Paušální daň pro OSVČ: V České republice je jednoduchým způsobem zdanění, který nabízí sníženou administrativní náročnost a předvídatelnost. Podnikatelé platí paušální daň na základě svých příjmů a zvoleného paušálního pásma. Pro rok 2024 existují tři pásma s různými sazbami daně. K výši daně přispívají zálohy na důchodové a zdravotní pojištění. (OSVČ zaplatí každý měsíc jednu platbu, která zahrnuje daň i pojistné. Nemusí vést daňovou evidenci ani podávat přehledy).

Zjednodušená daňový paušál: Je jednoduchou alternativou k běžnému daňovému režimu pro OSVČ. Tato forma zdanění umožňuje samostatným podnikatelům uplatnit paušální výdaje bez nutnosti podrobného prokazování. Na rozdíl od standardního paušálního režimu nepožaduje žádnou zvláštní registraci. Je povinný pro OSVČ, které nesplňují podmínky pro vstup do standardního paušálního režimu. Nicméně nezahrnuje zálohy na pojištění a daň z příjmů, a proto je stále nezbytné vést daňovou evidenci. (OSVČ eviduje své příjmy a výdaje a v daňovém přiznání uplatní paušální výdaje).

Zvyšte si náklady: Pokud neplatíte paušál, pečlivě evidujte všechny výdaje související s vaším podnikáním.

Hypotéka a stavební spoření: Odečtěte si úroky z hypotéky a stavebního spoření (do 300 000 Kč/rok pro úvěry před rokem 2021 a 150 000 Kč/rok pro novější úvěry).

Sleva na manžela/manželku: Pokud váš partner/ka nemá vysoké příjmy (do 68 000 Kč/rok v roce 2023, s novými podmínkami v roce 2024), máte nárok na slevu 24 840 Kč/rok.

Dary: Odečtěte si dary nad 1 000 Kč (nebo 2 % daňového základu).

Penzijní a životní pojištění: Odečtěte si platby do 24 000 Kč/rok (minimálně 1 000 Kč z vlastních zdrojů).

Darování krve a plazmy: Odečtěte si 3 000 Kč za každý bezpříspěvkový odběr (maximálně 15 % daňového základu).

Daňové odpočty: Kromě slev a odečitatelných položek existují i daňové odpočty, které vám pomohou snížit daňový základ (např. za vyživované dítě, péči o postiženého člena rodiny, úroky z úvěru na bydlení).

Investování: Investování do penzijního připojištění, ekologických projektů a dalších oblastí vám může přinést daňové zvýhodnění.

Co dělat při vzniku přeplatku nebo nedoplatku?

Vrácení přeplatku: Pokud vám po podání daňového přiznání vznikne přeplatek nad 200 Kč, můžete ho požádat elektronicky nebo písemně. Peníze vám do 30 dnů přijdou na účet nebo adresu.

Nedoplatek na dani: Nedoplatek je nutné uhradit do 3. 4. (písemné daňové přiznání), 2. 5. (elektronické daňové přiznání) nebo 3. 7. (podání daňovým poradcem). Zaplatit lze na pokladně finančního úřadu, složenkou nebo bankovním převodem.

Různé scénáře vrácení přeplatku

Pokud jste podali daňové přiznání papírově do 2. dubna 2024, 30denní lhůta začne běžet od 3. dubna a přeplatek bude vrácen nejpozději do 2. května 2024.

Při elektronickém podání do 2. května 2024 bude přeplatek vrácen nejpozději do 2. června 2024.

Jestliže jste využili služby daňového poradce, termín pro podání přiznání je do 3. července 2024 a přeplatek bude vrácen nejpozději do 2. srpna 2024.

Zaměstnanci, kteří mají přeplatek díky slevám na dani, dostávají peníze zpět obvykle v dubnu při březnové výplatě.

Důvodem, proč lhůta na vrácení přeplatku začíná až po termínu podání přiznání, je možnost provést případné opravy a podat opravné daňové přiznání.

Přeplatek na daň a exekuce: Jaká je situace zaměstnanců v exekuci?

Někdy se stane, že zaměstnanci v exekuci narazí na komplikaci týkající se přeplatku na dani. Jestliže vznikne přeplatek zúčtováním záloh vyplácených zaměstnavatelem, může to způsobit nejistotu ohledně dalšího postupu.

Je důležité rozlišovat dvě situace: pokud zaměstnanec v exekuci vytvoří přeplatek na dani z čisté mzdy, měl by být tento přeplatek zahrnut do exekuce. Naopak, v případě daňového bonusu, který není součástí čisté mzdy, by měl být vydán příkaz na postihnutí jiné peněžité pohledávky.

Přeplatek na zdravotním a důchodovém pojištění: Co když přeplatíte pojistné?

Nejen daně mohou být zdrojem přeplatků, ale také platby za zdravotní a důchodové pojištění. Pokud zaplatíte více na zálohách než je výše pojistného, může vzniknout přeplatek pojistného.

V takovém případě vám pojišťovna vrátí přeplatek, pokud vůči ní nemáte dluh. Stejně jako u daně, i zde existuje minimální výše přeplatku, který bude vrácen. A není třeba žádat o vrácení přeplatku, stačí podat přehled, ze kterého vyplývá přeplatek pojistného.

Pamatujte: Daňová optimalizace je legální a chytrý způsob, jak si ušetřit peníze. Nebojte se využít všechny dostupné možnosti a neztrácejte přehled. Mějte na paměti, že cílem je optimalizovat, ne obejít zákon.

Zajímavosti:

Tipy: