zpět

Izraelský export i import jsou rekordní

13.4.2022

Obchodní bilance Izraele za březen skončila v deficitu 3,553 mld. USD, což je více než 80 mld korun. Tamní zahraniční obchod je historický hned z několika důvodů.

Zatímco export z Izraele v posledních letech vzrostl o 31 %, import šel nahoru o téměř 60 %. Tento nepoměr stojí za prohlubujícím se deficitem obchodní bilance a jejího salda.     

Izrael je zemí, která dosahuje schodku obchodní bilance tradičně a je velkou výjimkou, když se saldo dostane do blízkosti nuly. V historii byly pouze dva okamžiky, kdy Izrael více zboží a služeb vyvezl, než dovezl a oba dva připadají na průběh roku 2009.  

Od začátku pandemie, kdy v zemi probíhaly tvrdé lockdowny, se dařilo zejména dovozu. Z nejnovějších čísel je patrné, že z objemu dovozu 6 mld. dolarů za měsíc začátkem roku 2020 se import dostal až na téměř 9,5 mld. USD letos v březnu.

Export roste také, ale zdaleka ne tak dramaticky. Od roku 2010 se, až na výjimky, drží každý měsíc v pásmu 4 – 5 mld. USD. V posledních měsících se však vývozu z Izraele daří a za letošní březen vykázal objem téměř 5,9 mld. USD.

Z pohledu zahraničního obchodu není Izrael pro ČR klíčovým partnerem. Za letošní únor se dovoz z Izraele na celkovém importu do ČR podílel z 0,2 %, přičemž nejvíce jsme dováželi zařízení pro komunikaci vč. mobilních telefonů, hnojiva a radary a podobné radiolokační přístroje. Export do Izraele se na celku podílel v únoru z 0,38 % a jednoznačně nejčastějším artiklem, který jsme vyvezli byly automobily. Izraelský šekel se od konce loňského roku pohybuje v blízkosti 7 korun za jeden šekel.