zpět

Investice rizikového kapitálu rostou

9.4.2024

Po náročném období pro začínající společnosti v oblasti kryptoměn zaznamenaly investice rizikového kapitálu (venture capital) v roce 2024 významný nárůst.

Podle nedávných zpráv agentury Bloomberg se objemy fondů rizikového kapitálu zvýšily o téměř třetinu od konce minulého roku. Během prvních tří měsíců roku 2024 dosáhly investice do startupů v oblasti kryptoměn částky 2,5 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 32 % oproti předchozímu čtvrtletí a odpovídá úrovním zaznamenaným ve stejném období loňského roku. Hlavní tržní tokeny, jako je Bitcoin a Ethereum, za stejné období vzrostly o více než 50 %.

Obnova přichází v době, kdy začínající společnosti v oblasti kryptoměn zajišťují větší finanční prostředky a rizikové kapitálové firmy představují nové fondy zaměřené na digitální aktiva.

Tento vzkříšení souvisí s tím, že rizikoví kapitalisté uskutečňují větší finanční kola a rizikové kapitálové firmy uvádějí na trh nové fondy věnované digitálním aktivům.

Například: Bitcoin se blíží historickému maximu, zatímco denní objem obchodování roste o 70 %

Neochota rizikových kapitalistů investovat své finanční prostředky, shromážděné během posledního období zvýšené aktivity na trhu s kryptoměnami, charakterizovala většinu roku 2023 a druhou polovinu roku 2022. Nicméně letošní rok přináší změnu této tendence. První indikátory trvalého medvědího trendu jsou rovněž patrné na současném trhu, jako je obnovený zájem o mememěny.

Rizikoví kapitalisté také zdůrazňují postup odvětví směrem k větší dospělosti, kdy se podnikají další iniciativy ke zvýšení zapojení institucionálních investorů. Nicméně odborníci v odvětví věří, že je zapotřebí dalšího rozvoje k posílení infrastruktury kryptoměn a přilákání dalších investic.
 
Zájem o kryptoměny a digitální aktiva vzbuzuje stále větší pozornost nejen mezi tradičními investorů, ale i veřejností. Tento růst se projevuje nejen v objemu investic do začínajících společností, ale také v rozšíření možností investování pro běžné jednotlivce. Nové platformy a aplikace umožňují lidem s menšími finančními prostředky přístup k investicím do kryptoměn, což dříve nebylo tak snadné. To přispívá k širšímu rozšíření kryptoměn a zvyšuje jejich dostupnost pro širší veřejnost.

S nárůstem investic do kryptoměn se vynořují také nové projekty a technologické inovace. Společnosti v oblasti blockchainu a decentralizovaných financí (DeFi) získávají značné finanční prostředky, které mohou využít k dalšímu výzkumu a vývoji. Tato inovace přispívá k rozvoji celého odvětví a otevírá nové možnosti pro využití technologie blockchain v různých oblastech od financí po logistiku a identitu.

S tímto růstem však přicházejí také nové výzvy a regulace. Rostoucí zájem o kryptoměny přilákal pozornost regulátorů, kteří se snaží zavést pravidla a normy pro řízení tohoto nového odvětví. Zároveň existuje riziko bubliny, kdy některé projekty mohou získat příliš velké investice a následně selhat. Správné řízení a transparentnost jsou klíčové pro udržení stability a důvěry ve světě kryptoměn.

Navzdory těmto výzvám se však očekává, že růst kryptoměn a digitálních aktiv bude pokračovat. S nárůstem povědomí veřejnosti a technologických inovací je možné, že se kryptoměny stanou běžnou součástí finančního světa. Vznikají nové obchodní modely a ekosystémy, které mohou změnit způsob, jakým lidé nakupují, investují a spravují své finance v budoucnosti. Vznikají také diskuse o ekologickém dopadu těžby kryptoměn a potřebě hledat udržitelnější způsoby provozu. Spolu s technologickým rozvojem se také staví otázky ohledně sociálního a ekonomického dopadu kryptoměn na společnost.