zpět

Intervence Malajské centrální banky na devizových trzích

28.6.2023

Malajská centrální banka byla nucena v posledních dnech zvýšit intervence na devizových trzích, aby stabilizovala měnu ringgit. Hlavním popudem byly nadměrné výkyvy ringgitu v nedávných měsících.

Ringgit jakožto hlavní měna Malajsie čelil v posledních měsících masivnímu propadu a v horizontu sedmi měsíců ztratil 6 procent své hodnoty vůči americkému dolaru. Klesající tendence se promítly do vyšších cen dováženého zboží a tím i snížené poptávky spotřebitelů. Za normálních okolností by slabší ringgit vedl k posílení exportu, avšak tentokrát došlo k jeho propadu. Malajsie, jakožto vývozce elektroniky, ropných produktů a palmového oleje, čelila v dubnu propadu exportu o celých 17,4 % oproti stejnému měsíci v roce 2022.

Co se týče obchodu s ČR, dovoz zboží z Malajsie činil v roce 2022 2,05 miliardy USD, kdy největší podíl měla elektronika a s ní spojená zařízení, následně technické stroje a vybavení a následně kaučuk. V rámci exportu zboží do Malajsie se hodnota pohybovala v roce 2022 na 293 milionech USD a hlavní podíl měla opět elektronika, strojní zařízení a poté také chemické produkty.

Za poklesem ringgitu může pravděpodobně stát i nízká výkonnost čínského jüanu. Od roku 2009 je Čína hlavním obchodním partnerem Malajsie a dle statistik z května 2023 klesl vývoz o 7,5 % oproti minulému roku.

Slabý ringgit by však mohl dle Malajské rady turistických průvodců vést k posílení cestovního ruchu. Jeho oslabování by mohlo posloužit jako katalyzátor pro rozvoj této oblasti. Hlavním motivátorem pro návštěvníky budou cenově výhodné služby i nákupy. Toto by mohlo vést ke zvýšení příjmů v odvětví hoteliérů, provozovatelů turistických atrakcí a dalších.

Banka Negara Malaysia se tedy rozhodla v souladu se zákonným mandátem intervenovat na devizovém trhu tak, aby zastavila pohyb měny. Cílem je hlavně najít rovnováhu, aby úrokové sazby v zemi nezpůsobily odliv financí zahraničních investorů ze země. V rámci podpory ringgitu bude ministerstvo financí posilovat příjmy z fondů a následně i zahraniční investice. Dle prognóz analytiků by však mělo v roce 2023 dojít k oživení ekonomiky a růstu ringgitu vůči americkému dolaru ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

redaktorka: Elena Salfická

Vystudovala obor Ekonomika a management na Univerzitě Pardubice. Zajímá se o investování a zahraniční politiku. Kromě publikací textů na edevizy.cz působí i jako produktový editor.