zpět

Intervence izraelské centrální banky stabilizovat šekel v době, kdy je nejslabší za posledních sedm let

10.10.2023

Izraelský šekel je v současné době nejslabší za posledních sedm let, a to po víkendovém smrtícím útoku ozbrojenců Hamasu. V reakci na toto znehodnocení měny a v zájmu zajištění stability trhu oznámila izraelská centrální banka, že plánuje prodat devizové rezervy v hodnotě až 30 miliard USD. Jaký by mohl být potenciální dopad?

Mnohostranný útok vyvolal znehodnocení měny

Během židovského svátku podnikli ozbrojenci Hamásu sérii koordinovaných útoků s využitím různých metod včetně výsadkářů, které si vyžádaly oběti na životech. Tento útok následoval po nepřetržité palbě raketových útoků z Gazy na Izrael. Zvýšené napětí a obavy o bezpečnost způsobily propad izraelského šekelu na nejnižší hodnotu za posledních sedm let.

Centrální banka zasahuje, aby udržela stabilitu

Ve snaze kontrolovat volatilitu kurzu šekelu a zajistit potřebnou likviditu trhu přijala izraelská centrální banka rozhodná opatření. Guvernér banky Amir Yaron v oficiálním prohlášení odhalil plány banky působit na trhu a vyrovnávat výkyvy měny.

"Banka bude v nadcházejícím období působit na trhu s cílem zmírnit volatilitu kurzu šekelu a zajistit potřebnou likviditu pro další řádné fungování trhů."

Kromě prodeje devizových rezerv nabídne Bank of Israel také likviditu ve výši až 15 miliard USD prostřednictvím mechanismů SWAP. Cílem těchto opatření je obnovit stabilitu uprostřed přetrvávající nejistoty způsobené konfliktem.

Známá strategie v bezprecedentní době

Není to poprvé, co Bank of Israel zasahuje s cílem stabilizovat šekel. V roce 2021, během krize COVID-19, centrální banka oznámila svůj záměr nakoupit na devizovém trhu 30 miliard USD, aby zabránila prudkému posílení šekelu. Předčasné oznámení nákupu poskytlo trhu jistotu a pomohlo ekonomice vypořádat se s důsledky krize.

Nedávný pokles šekelu ovlivnil i další trhy na Blízkém východě. Egyptský index EGX 30 a saúdskoarabský index Tadawul All Share Index zaznamenaly pokles, což poukazuje na vzájemnou provázanost regionálních ekonomik.

Zatímco izraelská centrální banka přijímá opatření na podporu šekelu a obnovení stability, finanční prostředí zůstává nejisté. Výsledek těchto opatření a jejich dopad na trhy v širším regionu bude v následujících dnech pozorně sledován.

Ozbrojenci Hamásu provedli koordinovaný útok během židovského svátku (sabatu), což vyvolalo obavy o bezpečnost a způsobilo znehodnocení izraelského šekelu. Tento pokles měny má různé příčiny, včetně zvýšeného geopolitického napětí a obav o stabilitu regionu.

Bank of Israel reagovala na tuto situaci prohlášením o plánech prodat devizové rezervy v hodnotě až 30 miliard USD. Toto opatření má za cíl stabilizovat kurz šekelu a zajistit dostatek likvidity na trhu. Banka také nabídne likviditu ve výši až 15 miliard USD prostřednictvím mechanismů SWAP, což je další krok k obnovení stability.

Toto není poprvé, kdy Bank of Israel zasahuje na trh s cílem stabilizovat šekel. V minulosti se tato centrální banka také uchýlila k intervencím, například během pandemie COVID-19, kdy nakoupila na devizovém trhu 30 miliard USD. Tato opatření poskytla trhu jistotu a pomohla izraelské ekonomice zvládnout důsledky krize.

Dopad na regionální trhy: Znehodnocení izraelského šekelu ovlivnilo i další trhy na Blízkém východě. Například egyptský a saúdskoarabský akciový index zaznamenaly pokles, což ukazuje na vzájemnou provázanost regionálních ekonomik a jejich citlivost na události v Izraeli.

Globální finanční prostředí: I když se jedná o regionální záležitost, stabilizace izraelské měny může mít i globální dopady. Rozhodnutí Bank of Israel o prodeji devizových rezerv a poskytování likvidity může ovlivnit globální trhy s měnami a investory.