zpět

Inflace ve Velké Británii rostla více než se čekalo

24.5.2023

Britský národní statistický úřad dnes ráno zveřejnil dubnová data růstu spotřebitelských a výrobních cen. Ačkoliv tempo růstu cen zpomaluje na obou frontách, překvapením pro trhy nečekaně vysokou hodnotou zaznamenala jádrová složka spotřebitelské inflace, která výrazně překonala tržní odhady.

Index spotřebitelských cen v dubnu meziročně vzrostl o 8,7 %, z 10,1 % v březnu, což překonalo tržní odhady ve výši 8,2 %. Snížení tempa růstu inflace v dubnu odrážely zejména změny cen v sektoru bydlení a služeb pro domácnost, zejména pak u plynu a elektřiny. Naopak růst cen v odvětví potravin a nealkoholických nápojů stále nepolevuje, dubnová statistika zůstává blízko březnového rekordu. Vzestupné tendence lze pozorovat i u nákladů na dopravu, rekreaci a kulturu nebo ostatní služby a zboží. Jádrová složka inflace, očištěna o volatilní položky spotřebního koše jako jsou potraviny a energie, vyskočila v dubnu na 6,8 %, což je nejvyšší hodnota od března 1992 a výrazně nad tržními odhady 6,2 %.

O něco pozitivnější data přinesla statistika indexu cen výrobců. Výrobní ceny ve Spojeném království meziročně vzrostly o 5,4 % z březnových 8,5 %, čímž se výrobní inflace dostala nejníže od července 2021. Růst výrobních cen se navíc zpomalil u většiny skupin produktů, zejména pak u potravinářských výrobků, což značí pozitivní výhled pro příští období v rámci spotřebitelského růstu cen. Britská libra po zveřejněných datech mírně posiluje, středeční obchodování zahajuje v blízkosti úrovně 27,30 GBPCZK.