zpět

Inflace ve Spojeném království v prosinci nečekaně vzrostla

17.1.2024

Spotřebitelská inflace v Británii v prosinci poprvé za posledních 10 měsíců vzrostla, výsledek nenaplnil tržní očekávání, britská libra skokově posiluje.

Inflace ve Spojeném království překvapila v prosinci meziročním nárůstem na 4 % z více než dvouletého minima 3,9 % v listopadu. Konsenzuální odhady počítaly s poklesem tempa růstu na 3,8 %, výsledek je tak pro trhy zklamáním.

Meziměsíčně inflace vzrostla o 0,4 %, nad prognózy trhu ve výši 0,2 %. Jádrová složka inflace, jenž nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií dosáhla meziročně hodnoty 5,1 %, což je více než odhady trhu ve výši 4,9 %. Britský úřad pro národní statistiku uvedl, že prosincové zvýšení inflace bylo způsobeno zejména zvýšením daně z tabáku, které vstoupilo v platnost koncem listopadu.

Vyšší výsledek cenového růstu může zmírnit sázky na brzké snížení úrokových sazeb ze strany centrální banky Bank of England, která aktuálně drží sazby na 15letém maximu na úrovni 5,25 %. Britská libra po zveřejnění zprávy skokově posiluje, vůči koruně se z ranních hodnot okolo 28,70 GBPCZK dostala již nad 28,80 GBPCZK.