zpět

Inflace v USA zpomalila, jádrová složka však zrychluje

12.4.2023

Index spotřebitelských cen ve Spojených státech zaznamenal v březnu pokles tempa růstu na 5% úroveň oproti 6 % z předchozího měsíce, což je výsledek, který překonal většinové tržní očekávání. Meziměsíčně pak ceny vzrostly o 0,1 %.

Ačkoliv zveřejněná data vypadají na první pohled pro americké spotřebitele pozitivně, za značným poklesem tempa růstu stojí z velké části srovnávací základna z minulého roku. Jádrová složka inflace očištěná o kolísavé položky typu cen energií či potravin totiž v meziročním srovnání zrychlila na 5,6 % oproti 5,5 % v únoru, kde i nadále hlavní roli hrají vyšší ceny nájemného a zdražování v automobilovém průmyslu. Taktéž ceny pohonných hmot mohou v nejbližší době přidat další proinflační faktor, vzhledem k rozhodnutí organizace OPEC snížit objem těžby a tím pádem možnému zvýšení cen ropy.

Očekávání růstu amerických sazeb se po dnešních datech nijak výrazně nezměnilo, trhy stále čekají na květnovém zasedání zvýšení cílového rozpětí sazeb o 25 bazických bodů, přičemž ještě do konce roku by mělo dojít k poklesu rovnou o 75 bodů. Otázkou tak zůstává, zda a do jaké míry může být očekávání ovlivněno večerním zveřejněním podrobného zápisu z posledního zasedání Fedu, který by mohl poskytnout konkrétnější postoj měnového výboru k dalšímu utahování měnové politiky, zejména po otřesech v americkém bankovním sektoru minulý měsíc. Dolaru příchozí data nepomohla a vůči euru opět slábne, aktuální kotace se pohybují v blízkosti 1,0970 EURUSD.