zpět

Inflace v únoru lehce zvolnila

10.3.2023

Ceny v únoru vzrostly meziměsíčně o 0,6 %. Za meziměsíčním růstem cen je především sezónní růst cen zimních dovolených. Nadále ale zdražují i potraviny, kde se zejména výrazně zvedly ceny zeleniny – oproti prosinci o 12,7 %.

Známý je především vývoj cen paprik, které sice zdražují každý rok v zimě, ale letos je zdražení extrémní. Mohou za to především drahé energie – při jejich cenách byly mnohé skleníky v Evropě odstaveny a obchodníci se museli spolehnout na dovoz ze severní Afriky, kde ale počasí úrodě nepřálo.

Meziročně růst cen zpomalil na 16,7 % z lednových 17,5 %. Cenová hladina je i nadále ovlivňována hlavně cenami v oblasti bydlení. Zpomalení meziroční inflace jde především za meziročně nižšími cenami elektřiny a plynu.

Nicméně i přes zpomalení růstu cen si největší vliv na růst cenové hladiny udržují právě ceny v oblasti bydlení. Ty jsou meziročně o více než 22 % vyšší. Ještě výrazněji ale meziročně vzrostly ceny potravin – o téměř 24 %. Tedy zrovna dvě oblasti, jejichž nákupům se nelze úplně vyhnout a které spolu dohromady tvoří 45 % spotřebního koše

A tyto dvě položky jsou také více zastoupeny ve spotřebním koši důchodců, není tak divu, že inflace pro důchodce přesahuje 20 %.

Inflace by nyní měla mít svůj vrchol za sebou a během roku postupně klesat.

Dnešní čísla nejsou pro trh ani pro ČNB překvapením. Ta zřejmě ani v nejbližších měsících nebude reagovat a bude držet základní sazbu na 7,0 % a příští pohyb už bude směrem dolů.