zpět

Inflace v Maďarsku se dostala nad 20 %.

11.10.2022

Maďarská inflace v září podle dnes zveřejněných údajů vzrostla nad 20 %, když dosáhla 20,1 %. Jedná se o poměrně výrazný skok z předchozích 15,6 %. Oproti předchozímu měsíci ceny vzrostly o 4,1 %.

Za skokovým zvýšením inflace mohou především ceny elektřiny a paliv. Maďarská vláda nejprve zavedla poměrně přísnou regulaci, která uměle brzdila růst cen. Nyní však tyto regulace uvolňuje a to se projevuje výrazným nárůstem cenové hladiny. Spolu s pobaltskými zeměmi tak Maďarsko patří k zemím s nejvyšší mírou inflace mezi zeměmi EU. 

Ale podíváme li se na jádrovou inflaci, která vzrostla na 20,7 %, tak s tou je Maďarsko nejvyšší v EU.

Když se podíváme na maďarské ceny výrobců, kam regulace cen dosahuje pouze omezeně, tak tam jsme za srpen viděli meziroční nárůst o více než 40 %.
S vysokou inflací nadále bojuje maďarská centrální banka, která v září zvýšila základní úrokovou sazbu na 13 %, s čímž je opět nejvýše mezi zeměmi EU.

K rostoucí inflaci přispívá i oslabující forint – ani vysoké úrokové sazby jej neudrží na silnějších úrovních. Ještě koncem září se kurz pohyboval v blízkosti 400 EURHUF, dnes se obchoduje nad 427 EURHUF. Ke slábnoucímu forintu přispívají s rostoucím zadlužením Maďarska obavy o fiskální udržitelnost, spory s EU, které mohou skončit odebráním dotací a zvyšování sazeb na hlavních světových měnách.