zpět

Inflace v eurozóně zastavila pokles

2.5.2023

Eurostat dnes zveřejnil bleskový odhad dubnové inflace v eurozóně. Ten ukázal, že ceny v eurozóně meziměsíčně vzrostly o 0,7 %. Meziroční míra inflace, která od října neustále klesala, nyní vzrostla na 7,0 % z předchozích 6,9 %.

Ačkoliv jádrová inflace mírně zpomalila na 5,6 %, stále se nachází jen desetinu procenta od rekordních 5,7 %, kam se vyšplhala v březnu.  

Zatímco v loňském roce do inflace v eurozóně promlouvaly hlavně ceny energií, nyní jsou to hlavně ceny potravin.

Co se týče geografického pohledu, k zemím s nejvyšší inflací v eurozóně patří pobaltské země, ale i Slovensko.

Čtvrteční zasedání ECB tak opět přinese zvýšení sazeb, otázkou je, jak moc bude ECB v boji s inflací razantní. Trh spíše čeká zvýšení sazeb o standardních 25 bodů, hlavní sazba by se tak dostala na 3,75 %. Ale vůbec vyloučit se nedá ani zvýšení o 50 bodů.

Dnešní čísla ukazují, že ač inflace z říjnového maxima 10,6 % postupně (a někdy docela rychle) sestoupila k současným úrovním kolem 7 %, že další snížení ke dvouprocentnímu cíli může být ještě běh na dlouhou trať. Ceny energií se sice uklidnily, ale bohužel inflace nebyla jen o energiích, ale je způsobena hlavně extrémně uvolněnými monetárními i fiskálními politikami minulých let.