zpět

Inflace poslala korunu pod 24,80 EURCZK

14.5.2024

Nejdůležitější domácí ekonomickou zprávou tohoto týdne bylo zveřejnění dubnové inflace.

Obchodníci s korunou včera s napětím očekávali devátou hodinu ranní, kdy byl zveřejněn výsledek dubnové inflace. A ta dokázala překvapit. Trh sice čekal její zvýšení ze 2,0 % na 2,4 %, statistici ale přišli s číslem 2,9 %, tedy výrazně vyšším. Na opětovném růstu inflace se podílely hlavně potraviny, alkohol, tabák a pohonné hmoty. Pozitivní zprávou je, že jádrová inflace (bez cen potravin a pohonných hmot) dále klesla na 2,6 %, a to i zásluhou cen služeb, kde sice ceny zůstávají meziročně vyšší o 5,3 %, ale meziměsíčně již dále nerostly.

Koruna okamžitě zareagovala posílením, z ranních úrovní kolem 24,92 EURCZK se dostala pod 24,80 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno. Představy části trhu, že ČNB bude dál snižovat sazby agresivnějším než standardním tempem vzaly za své. Lze tedy předpokládat, že od příštího zasedání již ČNB bude snižovat sazby pouze o standardních 25 bodů.

Ještě výraznějších zisků včera koruna dosáhla vůči americkému dolaru, vůči kterému prolomila psychologickou hranici 23,00 USDCZK a i dnes ráno se nachází těsně pod touto hranicí.

Očekávané události