zpět

Index výrobních cen z USA překvapil

16.2.2023

Index výrobních cen pro konečnou poptávku se v lednu po sezónním očištění zvýšil meziměsíčně o 0,7 %. Informoval o tom dnes odpoledne americký úřad pro statistiku práce. Výsledek překonal tržní prognózy ve výši 0,4 %.

Nejnovější data z tohoto týdne ukázala, že spotřebitelská inflace zpomaluje již sedmý měsíc v řadě. Zpráva však také naznačila, že inflační tlaky pravděpodobně udrží zvýšené ceny i během tohoto roku. Spotřebitelská inflace v lednu meziročně dosáhla 6,4 %, což je stále mnohem více než 2% cíl Fedu.

Údaje o cenách výrobců však měří inflaci dříve, než se dostane ke spotřebitelům. Zachycuje ceny velkoobchodníků, zemědělců a výrobců a je zdrojem pro potenciální vývoj spotřebitelských cen v příštích obdobích. Nejaktuálnější míra indexu výrobních cen byla sice nižší než předchozí hodnota 6,5 % v prosinci, v lednu však výrobní ceny začaly meziměsíčně opět zrychlovat, což naznačuje, že inflační tlaky jsou stále hnací silou americké ekonomiky.

Ceny zboží vyskočily o 1,2 %, benzín pak o 6,2 %. Indexy zemního plynu pro domácnosti, motorové nafty, leteckého paliva, nealkoholických nápojů a motorových vozidel se rovněž posunuly výše. Naopak ceny zeleniny klesly o 33,5 %. Poklesly také indexy pro zbytková paliva a pro základní organické chemikálie. Významným faktorem lednového růstu cen za služby konečné poptávky byl index u nemocniční ambulantní péče, která vyskočila o 1,4 %. Americký dolar po zveřejnění mírně posiluje, vůči euru se pohybuje pod hladinou 1,070 EURUSD.