zpět

Impuls pro čínskou ekonomiku. Maloobchod i průmysl překonaly odhad.

16.11.2023

Čína v posledních týdnech hospodářsky těží z nárůstu průmyslové výroby a vyšších výdajů ze strany tamních spotřebitelů. Podniky i domácnosti tedy poskytují čínské ekonomice solidní impuls v době, kdy vládnoucí strana zvažuje další možná opatření, která by přispěla k navýšení výkonnosti celého čínského hospodářství, jež dlouhodobě bojuje s nemovitostní krizí.

Čínské maloobchodní tržby v říjnu meziročně stouply o 7,6 procenta, což překonalo odhady mnohých odborníků. K tomu je ale potřeba uvést, že částečně za tím stálo příznivé meziroční srovnání, neboť říjen 2022 byl v kontextu výkonnosti celého čínského hospodářství v minulém roce opravdu slabý.

Na čínský maloobchod jednoznačně pozitivně zapůsobil i takzvaný Zlatý týden, a tedy sváteční období, během kterého Číňané zpravidla vycestovávají po celé zemi a nakupují. Ani letošní rok nebyl výjimkou a tržby mnohých čínských obchodníků v této době solidně rostly.

Na tamní ekonomiku ale během října pozitivně zapůsobila i průmyslová produkce. Meziročně vzrostla o 4,6 procenta a opět šlo o výsledek, který překvapil i mnohé analytiky. Pozitivní průmyslová produkce ale zároveň pomohla kompenzovat problémy tamního realitního trhu, který v posledních měsících bojuje s citelným poklesem investic do nový výstavby.

Rizikem pro čínskou ekonomiku ale momentálně zůstává nejisté vnější prostředí. Klíčové investice v Číně proto docházejí k tomu, že základy hospodářského oživení je potřeba do dalších let ještě upevnit.

I přes solidní růst maloobchodu ale někteří čínští analytici upozorňují, že problémy se ještě úplně překonat nepodařilo. Domácí poptávka podle nich zůstává i nadále slabá a v meziměsíčním srovnání nevykázala potřebné oživení.
Ve stejnou chvíli čínští politici přicházejí s tím, jaké stimuly na podporu výkonnosti tamní ekonomiky přidat. Prozatím netradičně provedli revizi rozpočtu v polovině roku a schválili dluhopisy za 1 bilion čínských dolarů na investice do nové infrastruktury. Je tedy zřejmé, že i přes nárůst veřejného zadlužení se Čína chce vydat směrem, který znamená expanzivně pojatou fiskální politiku.

Čína zároveň chce poskytnout asi 1 bilion čínských jüanů na financování renovace některých vesnic a dostupného bydlení. Má jít o další impuls skomírajícímu čínskému nemovitostnímu trhu. Jde o reakci i na to, že podle nedávných statistik se v říjnu prodeje domů v Číně oproti předchozím obdobím ještě prohloubily. 

Čínští politici ale nesmí zapomenout na to, že i veřejné zadlužení má své limity. Velkou otázkou rovněž je, jak se centrální čínská vláda postaví k dluhům, které v minulosti nakumulovaly jednotlivé provincie. Přesto se pro letošní rok očekává, že výkonnost čínského hospodářství se dostane na úroveň 5 procent.

I tak se ale Čína musí v dohledné době vypořádat s dalšími výzvami, a to hlavně těmi dlouhodobými. Krize v oblasti nemovitostí pokračuje, čínská populace dál stárne a ani podnikatelský sektor se od dob pandemie nemoci covid-19 nerozrůstá tak, jak by si někteří čínští politici a tvůrci hospodářské politiky přáli.