zpět

Růst cen v USA znovu zpomalil

14.10.2022

Spotřebitelská inflace v USA zpomalila na 8,2 % meziročně. Koruna dál čelí tlakům na oslabování. Christine Lagarde započala debatu o možném začátku kvantitativního utahování.

Česká koruna během čtvrtečního obchodování mírně ztrácela, kurz se vyšplhal zpátky nad hranici 24,60 EURCZK, přičemž tlaky na oslabování koruny pravděpodobně budou dále pokračovat i přes obranné intervence ČNB. Ta od dubna letošního roku s největší pravděpodobností již rozpustila okolo 18 % devizových rezerv, aktuální očekávání se tak přiklánějí k možnosti postupného oslabování naší domácí měny nad psychologickou úroveň 25,00 EURCZK. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde také v posledních dnech uvedla, že již začaly debaty o možném kvantitativním utahování, vše však bude záležet na vývoji budoucích makrodat nebo energetické krize.

Trhy včera netrpělivě vyčkávaly na odpolední data americké spotřebitelské inflace, která sice zaznamenala již čtvrtý měsíc v řadě pokles, výsledek však předčil tržní konsenzus. Meziročně tak ceny vzrostly „pouze“ o 8,2 %, přičemž analytici očekávali lepší výsledek v podobě 8,1 %. Americký dolar reagoval na zveřejněnou statistiku okamžitým posílením, své zisky však neudržel, a tak se aktuální kurz na hlavním měnovém páru eurodolaru nachází nad včerejšími kotacemi. Horší makrodata včera poslala americké akciové trhy do červených čísel, zejména z důvodu zvýšení sázek na růst sazeb ze strany Fedu, později však došlo k celkem výraznému otočení trendu, technologický index NASDAQ si tak nakonec připsal přes 5% zisk, S&P 500 na tom byl podobně.

Více k očekávaným událostem ZDE