zpět

Houstone, máme problém!

22.8.2022

Cena plynu neustále stoupá. Křehká rovnováha mezi eurem a dolarem. Jak se bude dařit naší ekonomice? Výhled dle Ministerstva financí ČR.

Za pár dní se opět zastaví dodávky ruského plynu do Evropy. A to z technických důvodů v termínu od 31.8. do 2.9. Tato informace koncem týdne vzbudila značné obavy a vyhnala ceny plynu na další maxima. Po oznámení Gazpromu jsme zaznamenali nárůst ceny na burze o 9 procent. Plyn zlomil další historický rekord, když se v pátek obchodoval za 244,6 eura za megawatthodinu. S dalším růstem cen je třeba počítat i během následujících dní. Jen pro zajímavé srovnání, plyn se na burze prodával před válkou a pandemií za 18 eur za megawatthodinu. To je téměř 14-tinásobné zdražení!

Ministerstvo financí ČR v pátek vydalo aktualizovanou makroekonomickou predikci pro tento rok, kde počítají s růstem ekonomiky o 2,2 procenta a průměrnou inflací 16,2 procent. Je otázka, na kolik je pozitivní výhled růstu HDP dán obřím nárůstem cen. Původní dubnová prognóza počítala s růstem HDP o 1,2 procenta a průměrným růstem cenové hladiny o 12,3 procent. Během zbytku letošního roku MF nevylučuje růst inflace až k 20 procentům. Příští rok by se měla situace normalizovat a inflace vyklesat na 8,8 procenta.

Americký býk v pátek Evropě opět ukázal rohy. Dolar se ukazuje být před blížícím se sympóziem centrálních bankéřů v Jackson Hole ve vrcholné formě. Debata se bude točit okolo dalšího postupu Fedu ve snaze vyvážit zvyšování sazeb a měkké přistání americké ekonomiky. Se sílícím americkým dolarem jsme se opět přiblížili paritě s eurem. Dolar posílil vůči euru na 1,003 EURUSD, proti české koruně se v pátek odpoledne vyšplhal až na 24,56 USDCZK. Euro se v pátek obchodovalo za 24,52 až 24,65 EURCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin