zpět

Hongkong a Saúdská Arábie spojují své síly s cílem posílit integraci finančních služeb

28.7.2023

Cílem partnerství je podpořit finanční inovace, posílit odolnost a zlepšit efektivitu jejich finančních systémů. Vzhledem k aspiracím Hongkongu stát se kryptocentrem a opatrnému přístupu Saúdské Arábie ke kryptoměnám vyvolává tato spolupráce otázky ohledně budoucnosti kryptoprostoru v těchto regionech.

Na nedávném setkání saúdskoarabské centrální banky a hongkongského měnového úřadu oba subjekty diskutovaly o možnostech posílení integrace a spolupráce v oblasti finančních služeb. Cílem setkání bylo posílit partnerství mezi oběma zeměmi a zlepšit jejich finanční systémy. Diskuse se zaměřila také na tokenizaci a platební infrastrukturu.

Podpora finančních inovací

Během setkání zástupci Saúdskoarabské centrální banky a Hongkongského měnového úřadu jednali o čtyřech klíčových oblastech: rozvoj finanční infrastruktury, operace na volném trhu, propojení trhů a udržitelný rozvoj. Zkoumali také možnosti využití technologií dohledu, jako je umělá inteligence, strojové učení, tokenizace a platební infrastruktura. Pro usnadnění společných jednání podepsaly Saúdskoarabská centrální banka a Hongkongský měnový úřad memorandum o porozumění o spolupráci v oblasti finančních inovací.
"Toto partnerství vytvoří příležitosti pro vzájemně výhodnou spolupráci. Využitím našich společných odborných znalostí můžeme podpořit finanční inovace a zvýšit odolnost a efektivitu našich finančních systémů," uvedl Ayman Alsayari, guvernér Saúdské národní banky.

Stejně tak Eddie Yue, výkonný ředitel Hongkongského měnového úřadu vyjádřil své nadšení ze spolupráce a uvedl: "Věříme, že společnou prací můžeme vytvořit prosperující ekosystém pro finanční služby v obou našich jurisdikcích."
Ačkoli v oznámení nebyly výslovně zmíněny kryptoměny, jako je Bitcoin, má tato spolupráce v oblasti kryptoměn svůj význam. Květnové partnerství Hongkongského měnového úřadu s centrální bankou Saúdské Arábie v oblasti regulace virtuálních aktiv naznačuje jejich rostoucí zájem o kryptografický sektor.

Vzestup Hongkongu jako kryptocentra


Hongkong dělá kroky k tomu, aby se etabloval jako kryptocentrum. Christopher Hui, šéf hongkongského ministerstva financí, potvrdil, že virtuální aktiva jsou zde, aby zůstala, a drobní investoři se mohou zapojit do obchodování s kryptoměnami. Město se také aktivně zapojilo do přeshraničních tokenizačních projektů, včetně úspěšného uvedení tokenizovaného cenného papíru v hodnotě 28 milionů dolarů společností BOČÍ, dceřinou společností investiční banky Bank of China, s využitím Etherea.
S postupujícími diskusemi o Fintech se konverzace přirozeně rozšiřuje i na decentralizované finance a virtuální měny. Zatímco Hongkong přijímá kryptoaktivy, saúdskoarabská vláda vyjádřila svou neochotu podporovat používání kryptoměn. V jejich stanovisku vydaném v roce 2019 se uvádí, že bitcoin nemá v zemi oficiální uznání ze strany právnických osob. Důsledky této spolupráce na kryptografickou komunitu se proto teprve uvidí.