zpět

Holubí dům

10.10.2022

Setkání evropských lídrů v Praze. Záznam ze zasedání bankovní rady ČNB. Zaměstnaní a nezaměstnaní Američané.

V pátek skončil na Pražském hradě dvoudenní summit evropských zemí, jehož agendou byly zejména aktuální palčivé problémy dneška a to energetická krize v Evropě a ozbrojený konflikt na Ukrajině. Summit spojil 44 zemí. Jejich těžištěm se stali zástupci Evropské unie a dalších evropských zemí. Do Prahy dorazili i lídři z Velké Británie, Turecka či Ukrajiny. K zúčastněním se připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj formou videokonference. Rusko a Bělorusko chybělo mezi pozvanými, důvod zřejmě všichni tuší….

Světlo světa spatřil zápis z posledního zasedání bankovní rady ČNB. Naše sedmičlenná bankovní rada s rozdělením sil 5:2, kde převažuje holubičí křídlo pod taktovkou guvernéra Aleše Michla považuje současnou výši úrokových sazeb za dostatečnou s poznámkou, že tuto výši zřejmě bude třeba držet v delším časovém horizontu. Inflace se již patrně nachází v blízkosti svého vrcholu a preferencí ČNB je prevence roztáčení mzdově-inflační spirály. Osamoceni zůstávají se svými postoji Tomáš Holub a Marek Mora. Naše bankovní rada je i nadále odhodlaná jako rytíř v zářivém zbroji bránit oslabování české koruny. Domácí devizové rezervy během září poklesly na 135 891,24 milionu USD ze srpnových 141 532,29 milionu USD. Euro se v pátek obchodovalo za 24,45 až 24,52 EURCZK.

Páteční odpoledne patřilo americkému dolaru. Dorazila obvyklá statistika z amerického trhu práce, která přinesla jedno nečekané překvapení v podobě snížení míry nezaměstnanosti ze srpnových 3,7 na 3,5 procenta. Počet nezaměstnaných osob se během září snížil o 261 tisíc na 5,75 milionu nezaměstnaných Američanů. Co se tvorby nových pracovních míst týče, americká ekonomika trochu zaostala za odhady, když vytvořila 263 tisíc nových pracovních míst místo 275 tisíc odhadovaných. Po lepších datech z trhu práce chytil americký dolar druhý dech. Proti koruně posílil na 25,20 USDCZK proti euru se pak dostal na 0,972 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE