zpět

Historický růst německých cen v průmyslu

20.1.2022

Německé průmyslové ceny rostly nejrychleji v historii a meziročně šly nahoru o neuvěřitelných 24,2 %. Meziměsíčně o 5 %. Ještě nikdy v minulosti Německa se ceny průmyslovým výrobcům nevyšplhaly k takto robustnímu růstu.

Po včerejším brutálním růstu německých spotřebitelských cen dnes přišly ceny z průmyslu a není to pěkný pohled. Nárůst cenové hladiny u našich západních sousedů se nevyhne ani naší ekonomice, která podstatnou část vstupů do výroby i hotových produktů dováží právě z Německa. Importéři budou muset vyšší ceny zboží promítnout do českých cen pro firmy i koncové spotřebitele, což povede k dalšímu zdražení na domácím trhu.

Budoucnost není příliš růžová. Dnešní číslo potvrdilo jasně nastavený trend, protože se jedná o dvanáctý měsíc v řadě, kdy ceny zrychlují své tempo růstu. Energie obecně vzrostly meziročně o 69 % z toho elektřina zdražila o 74,3 % a distribuce plynu dokonce o 121,9 %. Pokud bychom celkový růst cen očistili o energie, pak by šly vzhůru „jen“ o 10,4 %. Zdražuje se ale téměř vše – kovy o 36,1 %, dřevěné obaly o 66,9 % či oleje o 54,5 %.

Ve druhé polovině letošního roku se růst cen bude muset konfrontovat s vysokou srovnávací základnou, ale i přesto se dá čekat vysoký růst. Důvody jsou stále stejné, a sice rostoucí ceny energií. V případě další eskalace na rusko-ukrajinské hranici je vysoce pravděpodobné, že ceny energií výrazně zdraží. Ale tím výčet problémů v průmyslu nekončí. Musíme k tomu připočíst omezování výroby, problémy s dodávkami vstupů, zdražování v mezinárodní dopravě a v neposlední řadě růst mzdových nákladů. Koruna reaguje posílením pod 24,20 EURCZK a je tak nejsilnější od září 2011.