zpět

Historicky nejvyšší inflace ve Velké Británii

17.8.2022

Spotřebitelské ceny šly ve Velké Británii za červenec nahoru o 10,1 %, jsou tak nejvyšší v historii a vůbec poprvé se tempo zdražování převalilo přes magickou hranici 10 %.

Krátce po zveřejnění této informace se libra výkyvem dostala až na 0,8387 EURBGP, ale prakticky hned se vrátila zpět k otevíracím úrovním v blízkosti 0,8398 EURGBP. Pro českou korunu to znamená hladinu 29,23 GBPCZK.

Celková ekonomická situace ve Velké Británii není příliš růžová. HDP za 2Q letošního roku vzrostlo pouze o 2,9 %, což je oproti prvnímu čtvrtletí výrazné zpomalení. Růst průmyslové produkce již několikátý měsíc balancuje těsně na nulou, takže jediná zpráva, která se dá hodnotit jako pozitivní je fakt, že nezaměstnanost se drží na 3,8 % a neroste.

Britská centrální banka začátkem srpna sáhla po zpřísnění měnových podmínek a zvedla základní sazbu z 1,25 % na 1,75 %. Zvyšování sazeb začalo už v listopadu minulého roku, ale naposledy se jednalo o rychlejší růst v reakci na stále se zrychlující inflaci. To se nezmění ani po dnešních datech, protože ani základní sazba 1,75 % nedokáže spotřebitelské ceny dostat pod kontrolu. Sazby tak budou muset jít výrazně nahoru a je dokonce pravděpodobné, že se tak stane už na dalším zasedání 15. září. Úroky na libře tak nejspíš vyskočí daleko nad 2 %. Ta by se tak měla posouvat k silnějším úrovním právě v souvislosti s očekáváními dalšího utažení měnových podmínek.