zpět

Happy anniversary?

6.2.2023

Rok války na Ukrajině. Pravidelná dávka dat z amerického trhu práce překvapila. Američané a kreditní karty.

Máme tu pondělí, dáme si malý kvíz! Kdo si nechce potrénovat paměť, přejde automaticky k dalšímu odstavci. Tak schválně, víte, co se dělo před rokem? Většinově nic netušící Rusové opustili své domovy a vyrazili asi na desetidenní cvičné manévry, ze kterých se později vyklubala pohádka o speciální vojenské operaci. Vladimír Putin zázračně vyléčil celý svět z Covidu a už rok všichni řešíme Ukrajinu. Česká koruna brutálně ztrácela, euro se obchodovalo za 26 korun a Česká národní banka začala oficiálně intervenovat. To byl loňský únor v kostce, pojďme mrknout na současné dění.

O největší páteční pecku se postaral americký trh práce. Dorazila statistika nejen o celkové nezaměstnanosti, ale i počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor. Registrovaná míra nezaměstnanosti během ledna poklesla o dvě desetiny na 3,4 % a je na nejnižší hodnotě od května 1969. Americká ekonomika během ledna vytvořila neskutečných 517 tisíc nových pracovních míst, což je téměř trojnásobek oproti očekávání trhu! Ten počítal s poklesem na 187 tisíc nových pracovních míst. Napnutý trh práce samo sebou přináší další tlak na růst mezd. Během ledna vzrostla průměrná hodinová mzda meziměsíčně o 0,3 %, respektive 4,4 % meziročně. Obě hodnoty vykazují zpomalení oproti prosinci. Síla americké ekonomiky jde od nepaměti ruku v ruce se silným trhem práce, který znamená velkou poptávku a dává tak větší prostor Fedu pro následný boj s inflací. Eurodolar se před zveřejněnými americkými makrodaty obchodoval za 1,0924 EURUSD. Pak získaly zelené bankovky navrch a kurz se posunul k hodnotě 1,0792 EURUSD.

Američanům chci věnovat ještě jednu větu, jsou strašně zadlužení! V posledním čtvrtletí loňského roku se jim podařil rekord v dluhu na kreditních kartách, který se meziročně zvýšil o 18,5 % na 930,6 miliard amerických dolarů. Průměrný Američan dluží na kreditce 5805 dolarů a průměrná úroková sazba se zde pohybuje kolem 20 procent. Podle Wikipedie má USA 331,9 milionu obyvatel a tito vlastní 518,4 milionu kreditních karet!

Více k očekávaným událostem ZDE