zpět

Gazprom řeší problémy. Gigantovi se nepovedlo nahradit dodávky plynu do Evropy

13.10.2023

Plynárenský gigant Gazprom bojuje s obrovským poklesem vývozu zemního plynu do Evropy. To se však negativně propisuje i do firemního hospodaření, neboť v letošním druhém čtvrtletí společnost zaznamenala ztráty ve výši 18,6 miliardy rublů, což je v přepočtu zhruba 4,3 miliardy korun. Pokud ale Gazprom rychle nenajde alternativní odběratele, může se firemní krize negativně propsat i do celé ruské ekonomiky.

Letošní kvartální ztráta je o to zajímavější, že ještě rok zpět byl Gazprom v obrovském zisku. Ten se vyšplhal až na 1,03 bilionu rublů, a tedy asi na 240 miliard korun. Jelikož Gazprom dlouhodobě upozaďoval investice do oblasti infrastruktury kolem zkapalněného zemního plynu, příliš možností, jak nahradit původní dodávky zemního plynu do evropských zemí, nemá.

Vladimir Putin jako prezident ruského státu společně s vedením plynárenského giganta Gazprom se tak nejspíš přepočítal. Nikdo z nich nejspíš nečekal, že export plynu do Evropy během tak krátkého období o tolik klesne. Protiruské sankce ze strany Západu ale nejspíš zafungovaly a politickému vedení Evropské unie i jednotlivých států se podařilo najít jiné dodavatele.

Podle dostupných údajů Gazprom disponuje těmi největšími zásobami zemního plynu na světě. Zároveň je pro tento podnik typické, že má na vývoz této strategicky důležité suroviny monopol, a to prostřednictvím plynovodů do Evropy, Číny, i některých dalších států.

Je tak jednoznačně patrné, že současné problémy musí Gazprom řešit kvůli ruské invazi na Ukrajině. Tento vojenský konflikt ale vedl i k dalším důsledkům, energetický gigant totiž v posledních měsících přestal zveřejňovat údaje o exportu zemního plynu do zahraničí.

Někteří analytici se ale snaží tento export vyčíslovat. Nejčastěji citovaná varianta uvádí, že loni se dodávky zemního plynu z Ruska do zahraničí vyšplhaly na 62 miliard krychlových metrů, kdežto od letošního ledna do července se dostaly jen na 15 miliard krychlových metrů.

I kvůli tomu je momentální hodnota společnosti Gazprom asi o polovinu nižší než hodnota norského konkurenta Equinor. Ještě před vypuknutím války na Ukrajině ale byla hodnota Gazpromu tou třetí největší na světě (v tomto odvětví ekonomiky).

Zdá se, že Gazprom nemá pro další měsíce jasně stanovený plán. Výstavba plynovodů je během na dlouhou trať a jednou z mála alternativ je pro Rusko aktuálně hlavně Čína. Její politické vedení je ale v současné době v poměrně solidně vypadající vyjednávací pozici. Rusko by totiž mohlo kývnout na mnohem nižší ceny exportu.

I pokud se ale Rusku podaří dohody s Čínou dosáhnout, předválečné exportní objemy zemního plynu se této společnosti nejspíš nepodaří dosáhnout.
Pro Čínu by ale mohly být aktuálně vyjednávaná dohoda o dodávkách zemního plynu výhodná. Pro trh se zemním plynem je momentálně příznačné, že trhy až nepřiměřeně reagují na kterékoliv zprávy, jež by mohly negativně dopadnout na globální dodávky zemního plynu. To se samozřejmě propisuje i do cen zkapalněného zemního plynu, jehož význam v uplynulých měsících dramaticky vzrostl.