zpět

Forint i zlotý pod tlakem, korunu drží ČNB

30.9.2022

ČNB dle všech předpokladů ponechala na svém včerejším zasedání hlavní úrokovou sazbu beze změny na 7 %. Německá inflace na 70letém maximu. Výprodej středoevropských měn pokračuje.

Výrazné ztráty během včerejšího dne zaznamenaly měny středoevropského regionu, maďarský forint odepsal vůči společné evropské měně od středy již přes 4 %, podobně na tom byl také polský zlotý, který se na páru s českou korunou dostal k blízkosti 5,05 PLNCZK. Tlaku na oslabování se nevyhnula ani naše domácí měna, která se po delší době přiblížila úrovni 24,70 EURCZK. Intervenující ČNB ji však dále nepouští a po tiskové konferenci ze včerejšího zasedání koruna dokonce dokázala posílit. ČNB na zasedání sice ponechala sazby beze změny, potenciální možné zvýšení v budoucnu však nevyloučila, zároveň přislíbila pokračovat v intervencích na obranu koruny před oslabováním. Ranní kotace se pohybují okolo 24,55 EURCZK, na páru s dolarem pak oslabující americká měna umožnila koruně návrat k blízkosti hladiny 25,00 USDCZK.

Míra spotřebitelské inflace v Německu vystoupala v září na hodnotu 10,9 % v meziročním vyjádření, což značně překonalo očekávání analytiků a zvýšilo sázky na možné výraznější zvýšení sazeb ze strany ECB na říjnovém zasedání. Trhy aktuálně čekají zvýšení sazeb až o 75 bazických bodů, přičemž většinové očekávání trhu ještě do včerejšího dne počítalo spíše s padesátibodovým utažením. Společné evropské měně to na hlavním měnovém páru eurodolaru pomohlo k další korekci, kurz se tak aktuálně vrací k hodnotám nad 0,9800 EURUSD. Vodítkem k dalšímu vývoji pak bude zejména dnešní dopolední statistika míry nezaměstnanosti a spotřebitelské inflace v rámci celé eurozóny.

Více k očekávaným událostem ZDE