zpět

FOMC minutes ukazují, že by Fed mohl zpomalit

24.11.2022

Záznam z posledního zasedání Fedu ukázal, že centrální banka brzy přejde k menšímu zvyšování úrokových sazeb, než tomu bylo doposud, přičemž někteří bankéři vyjádřili obavy z dopadu aktuálního tempa zvyšování úroků na finanční stabilitu a ekonomiku země. Americký dolar v návaznosti na zasedání oslabil.

Zápisky z posledního zasedání americké centrální banky, které odráží prohlášení, jenž v posledních několika týdnech učinilo vícero jejích představitelů, poukazovaly na to, že by se mohl měnový výbor odklonit od jestřábího nastavení a mírnit tak tempo zvyšování úroků. Trhy všeobecně očekávají, že Fed po čtyřech zvýšeních o 75 bazických bodů v řadě v prosinci ustoupí a zvedne úroky jen o 50 bodů. Ačkoliv centrální bankéři naznačili, že nás čekají méně razantní kroky, představitelé také uvedli, že stále vidí jen velmi málo známek, že se inflace zmírňuje, i když index spotřebitelských cen v říjnu vzrostl oproti předchozímu roku o 7,7 %, což je nejnižší hodnota od ledna. Nicméně ukazatel, který Fed sleduje podrobněji, index cen výdajů na osobní spotřebu bez potravin a energií, vykázal v září meziroční nárůst o 5,1 %, což je o 0,2 procentního bodu více než v srpnu a nejvyšší hodnota od března.

Někteří členové výboru také vyjádřili obavy z rizik dopadu vysokých sazeb na hospodářskou situaci země, pokud by Fed pokračoval ve stejně agresivním tempu. Trhy tak čekaly, že by záznam z posledního jednání mohl poskytnout nová vodítka k tomu, jak by mohlo vypadat příští zvyšování sazeb, ale také k tomu, jak daleko bude muset Fed v příštím roce zajít, aby dosáhl uspokojivého ukotvení růstu cen. V zápisu bylo uvedeno, že konečná sazba bude pravděpodobně vyšší, než si představitelé původně mysleli. Na zářijovém zasedání členové výboru zaškrtli v tzv. dotplotu potenciální vrchol sazeb kolem 4,6 %, nedávná prohlášení ale naznačovala, že by tato úroveň mohla přesáhnout 5 %. Americký dolar na hlavním měnovém páru po zveřejnění zápisu začal oslabovat, aktuálně se pohybuje nad úrovní 1,0400 EURUSD. Příští rozhodnutí centrální banky o úrokových sazbách se uskuteční 14. prosince.