zpět

Firma Tether zablokovala 5,2 milionu dolarů v USDT z 12 podezřelých adres

14.5.2024

Mluvčí společnosti Tether uvedl, že rozhodnutí blokovat adresy, které používaly USDT k nákupu ropy od firmy PDVSA, je součástí snahy společnosti zabránit platbám spojeným s entitami, na něž se vztahují sankce OFAC.

Přední globální vydavatel stabilní kryptoměny Tether opět zasáhl proti kryptopeněženkám podezřelým z praní špinavých peněz a jiných nelegálních aktivit, včetně porušení sankcí uvalených federálními vládami. Dne 14. Května oznámila blockchainová bezpečnostní platforma MistTrack, že společnost zmrazila 5,2 milionu dolarů v stabilní kryptoměně USDT patřících 12 adresám. Tyto adresy byly označeny jako “zakázané adresy USDT” společností MistTrack, což naznačuje jejich zapojení do zakázaných aktivit.
Podezření z praní špinavých peněz
Další blockchainová bezpečnostní společnost SlowMist naznačila, že zmražené adresy by mohly být spojeny s aktivitami praní špinavých peněz. Tether však dosud nevydal oficiální prohlášení týkající se zabavení.
Vloni označila společnost TRM Labs, analytická společnost blockchainu spolupracující s úřady v USA, USDT od Tetheru za “měnu volby” pro financování terorismu, což vedlo Tether k posílení svých opatření pro dodržování předpisů.
Jako odpověď potvrdil vydavatel stabilní kryptoměny svůj závazek úzce spolupracovat s úřady na celém světě při boji proti terorismu a válce financované kryptoměnami.
Od té doby Tether aktivně blokuje podezřelé adresy od používání svého USDT k páchaní zločinů a obejití vládních sankcí.
V dubnu vzbudil Tether pozornost, když zveřejnil svou strategii, jak ztížit použití peněženek k obejití sankcí na vývoz ropy do Venezuely. Tento krok reagoval na informace naznačující, že venezuelská státní ropná společnost PDVSA se snažila využít USDT k obejití nových amerických sankcí v ropném sektoru.
Venezuelská firma se již nějakou dobu pohybuje v digitálních aktivách, ale nedávný vzestup má za cíl zmírnit ekonomické dopady sankcí.
Mluvčí Tetheru zdůraznil, že rozhodnutí ztížit používání adres pro nákup ropy od PDVSA pomocí USDT souhlasí s etikou společnosti, která spočívá v bránění transakcím spojeným se sankcionovanými subjekty Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC).
V minulosti Tether zavedl opatření proti několika kryptopeněženkám zapojeným do nezákonných aktivit.
Vloni Tether způsobil rozruch tím, že zmrazil 32 peněženek obsahujících 873 118,34 dolarů, které byly považovány za prostředky pro nelegální operace v Izraeli a na Ukrajině. Tento krok přišel po zásahu izraelských úřadů proti krypto podvodníkom, které na sociálních sítích vybíraly finanční prostředky pro Hamas po katastrofální události.
Ve stejném období Tether zablokoval 160 kryptopeněženek označených na sankčním seznamu OFAC. Nicméně jen několik z těchto adres obsahovalo jeho stabilní minci USDT, což představovalo přibližně 3,9 milionu dolarů.
V roce 2022 Tether zablokoval Ethereum adresu obsahující přes 1 milion dolarů v USDT a dalších kryptoměnách, což představuje rekordní částku zabavenou z jedné adresy dosud. Mimo zabavení Tether také pomohl s navrácením prostředků hackery, kteří využívali zranitelnosti kryptoměnového trhu pro osobní prospěch.
V nedávné době se Tether stal terčem kritiky kvůli podezření z manipulace trhem a nedostatečné transparentnosti svých finančních rezerv. Tyto obavy vyvolaly otázky ohledně stability a důvěryhodnosti této stabilní mince. Navíc se objevily spekulace o možných dopadech na celý kryptoměnový trh, pokud by se prokázalo, že Tether nedokáže dostatečně podložit svou měnu. Tyto obavy podtrhují důležitost transparentnosti a důvěry v emisní instituce kryptoměn, které mají klíčový vliv na celý trh.