zpět

Firma Novo Nordisk se stala nejhodnotnější firmou v Evropě. Jen ale na chvíli

11.9.2023

Na dvě hodiny se společnost Novo Nordisk stala nejhodnotnější společností v celé Evropě. Hlavním důvodem je lék na hubnutí s označením Wegovy, díky kterému se akcie dánské firmy Novo Nordisk prudce zvýšily. Podnik tak na krátkou chvíli nahradil v pozici evropského lídra francouzskou skupinu a giganta v oblasti luxusního zboží LVMH.

Tržní hodnota všech emitovaných akcií společnosti Novo Nordisk se před pár dny dostala až na 424 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 9,5 bilionu korun. Tržní kapitalizace francouzského konkurenta byla ve stejnou chvíli o několik desítek milionů nižší.

Jen za pár desítek minut ale bylo vše opět obráceně a do pozice evropského vůdce se opět vrátila firma LVMH.

Na cenu akcií společnosti LVMH se negativně podepisuje současná situace v čínské ekonomice. Právě Číňané totiž luxusní zboží od LVMH dlouhodobě milují a případné omezení jejich nákupů by se na tržbách francouzské skupiny negativně podepsalo.

Čína jakožto druhá ekonomika na světě se po odeznění pandemie nemoci covid-19 potýká s krizí v realitním sektoru i narůstajícím zadlužením tamních samospráv. Nezaměstnanost mladých Číňanů je rekordní a hospodářské oživení po několikaměsíční pandemii slábne.

Pod skupinu LVMH se řadí značky jako Dior nebo Louis Vuitton. Za poslední dva uplynulé roky se cena akcií této firmy zhruba zdvojnásobila, v případě skupiny Novo Nordisk je však možné hovořit až o trojnásobném zhodnocení.

Důvodem masivního nárůstu ceny akcií společnosti Novo Nordisk v posledních dnech bylo uvedení léku na hubnutí na britský trh. Až do této chvíle se lék s názvem Wegovy dal zakoupit pouze na německém, norském, dánském a americkém trhu. Celkově od roku 2020 se ale akcie společnosti Novo Nordisk zvýšily už trojnásobně, jen během srpna firma zaznamenala asi pětinový nárůst.

Už i vědecké studie ukázaly, že lék Wegovy je skvělou volbou pro řešení problémů s nadváhou. Zároveň je to i vhodná možnost pro řešení kardiovaskulárních nemocí. Riziko vzniku infarktu má totiž dlouhodobé podávání tohoto léku snížit až o jednu pětinu. Jde tedy o lék, který může dobře řešit hned tři nemoci najednou – obezitu, cukrovku i srdeční selhání.

Hodnota společnosti Novo Nordisk je dokonce tak vysoká, že převyšuje výši hrubého domácího produktu celého Dánska. Opakuje se tak třeba jen pár let stará situace v případě finské firmy Nokia, jejíž tržní hodnota v době své největší slávy rovněž překonávala výši hrubého domácího produktu celého Finska.

Odborníci očekávají, že trh s léky na hubnutí dosáhne v dalších deseti letech velmi pozitivních tržeb, které mohou dosáhnout až 100 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 2,2 bilionu korun. Důvodem mimo jiné je, že po celém světě trpí momentálně nadváhou asi čtyři lidi z deseti. Náklady, které s obezitou souvisí, jsou často velmi vysoké, a proto lék na hubnutí se může jevit jako solidní a poměrně jednoduchá možnost řešení.

Firma Novo Nordisk je každopádně na trhu úspěšná poměrně dlouho. Už v roce 2008 tato společnost vystřídala v pozici nejhodnotnější dánské firmy kontejnerového dopravce A. P. Moller Maersk. Během uplynulých patnácti let se zároveň rozdíl mezi nimi ještě citelně zvýšil.