zpět

FED zvýšil sazby o 75 bodů

28.7.2022

Hlavní včerejší událostí bylo zasedání Fedu. Ten nakonec dle očekávání doručil 75 bodové zvýšení sazeb do pásma 2,25 - 2,50 %.

Trhy včera čekaly především na výsledek zasedání americké centrální banky. Ta nakonec dle očekávání zvýšila úrokové sazby o 75 bodů do pásma 2,25 – 2,50 %. Část trhu ale sázela i na to, že by Fed mohl překvapit i 100 bodovým zvýšením. Komentář šéfa Fedu Powella pak vyzněl méně jestřábím tónem, než trhy čekaly. Fed sice počítá s dalším zvyšováním sazeb tak, aby se sazby dostaly do konce roku na 3,0-3,5 %, ale současně přiznává, že některé indikátory ukazují na pokles spotřeby a produkce.

Trhy se již před zasedáním vydaly vzhůru po zveřejnění výsledků některých technologických firem, komentář Fedu pak ale jejich růst ještě urychlil. Eurodolar se před rozhodnutím Fedu držel u hladiny 1,0130 EURUSD, výsledek zasedání jej vrátil nad hladinu 1,0200 EURUSD. Lehce pozitivně reaguje i koruna, která se od včerejších úrovní pod 24,60 EURCZK posouvá k 24,55 EURCZK. Výraznější zlepšení si pak koruna připisuje k dolaru, kde se pohybuje kolem 24,05 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Dnes z domova žádná data nepřijdou, v Maďarsku by opět mělo dojít ke zvýšení depozitní sazby na 10,75 % poté, co na posledním zasedání centrální banka zvýšila na tuto úroveň i svou základní sazbu. Koruna se po včerejším Fedu drží bez výraznější změny (jen mírně silnější) na 24,55 EURCZK.

Očekávané finanční události v Evropě

V eurozóně se dnes dozvíme červencovou důvěru v ekonomiku – ta by měla dále poklesnout. Z Německa pak bude zveřejněn předběžný údaj o červencové inflaci, která by měla meziročně zpomalit na 8,1 %. Eurodolar se po Fedu nachází těsně nad hladinou 1,0200 EURUSD.

Očekávané finanční události ve světě

Po včerejším Fedu budou v centru pozornosti USA i dnes. Bude zveřejněn údaj o HDP za druhé čtvrtletí. Ten by měl mezikvartálně vzrůst o 0,4 %, čímž by se měly vyhnout technické recesi.