zpět

Fed trhy nijak nezaskočil

4.5.2023

Centrální banka Spojených států ve středu večer zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, americký dolar v návaznosti na rozhodnutí oslabil těsně pod hladinu 1,1100 EURUSD.

Jak se očekávalo, měnový výbor americké centrální banky včera jednomyslně zvýšil hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů do rozpětí 5,0-5,25 %. V doprovodném prohlášení tentokrát byla vynechána slova o dalším možném zvyšování sazeb, což utvrzuje trhy v tom, že se skutečně jednalo o poslední zvýšení úrokových sazeb v rámci tohoto cyklu.

Finanční trhy nyní očekávají, že Fed na svém příštím červnovém zasedání udrží úrokové sazby stabilní, přičemž to, v jakém rozsahu Fed přistoupí ke snižování sazeb do konce letošního roku, teprve určí příchozí makrodata v následujícím období.

K očekáváním, že Fed bude muset brzy začít uvolňovat měnové podmínky, se přidaly také přetrvávající obavy z turbulencí v bankovním sektoru, kterým se Powell na tiskové konferenci bohatě věnoval. Powell řekl, že podmínky v bankovním sektoru se od začátku března výrazně zlepšily, nicméně v souvislosti se zhoršujícím se ekonomickým výhledem bude třeba tomuto tématu věnovat pozornost i v nadcházejících měsících. Powell také okomentoval aktuální situaci na pracovním trhu, který v USA zůstává stále velmi napjatý, což včera opět potvrdil dubnový ADP report nových pracovních míst v soukromém sektoru.