zpět

Fed dnes zvýší sazby

22.3.2023

Dnešní hlavní událostí bude zasedání Fedu. Ten by měl přinést 25 bodové zvýšení sazeb.

Trhy dnes budou svou pozornost směřovat k zasedání Fedu. Výsledek se dozvíme večer v 19:00. Výsledkem zřejmě bude 25 bodové zvýšení sazeb na úroveň 4,75 -5,00 %. To nyní trhy předpokládají s téměř 90 % pravděpodobností.

Při tomto výsledku pak bude zajímavější doprovodný komentář a zveřejnění nové makroekonomické prognózy. Od posledního zasedání Fedu se totiž situace dost změnila. Inflace sice i nadále zůstává vysoko, trh práce zůstává nadále utažený, ale problémy amerického bankovního sektoru přinášejí pokles sázek na další výraznější zvyšování sazeb. Představitelé Fedu budou určitě také komentovat situaci v americkém bankovním sektoru.

Trh momentálně očekává, že se 60 % pravděpodobností dojde ještě v květnu k dalšímu zvýšení dolarových sazeb na 5,00 – 5,25 % a tím sazby dosáhnou svého vrcholu.

Na trzích včera převládal optimismus. Panika kolem Credit Suisse pomalu utichá, což pomáhá především bankovním titulům. V Praze se včera ale dařilo i akciím ČEZ, který včera reportoval nad očekávání rekordní zisk. V USA pak akciím pomáhaly spekulace, že Fed dnes už nebude tak jestřábí.

Koruna se tak při včerejší dobré náladě odpoutala od hladiny 24,00 EURCZK a dostala se ke 23,80 EURCZK. Ještě výraznější zisky si připsala k dolaru, když posílila z hladiny 22,40 ke 22,10 USDCZK.

Náladu koruně nezkazil ani výraznější pokles německého ZEW indexu, který potvrdil březnové zhoršení sentimentu, které ale jde na vrub v podstatě výhradně za problémy bankovního sektoru (americké banky + Credit Suissse).

Více k očekávaným událostem ZDE