zpět

Fed dnes zvýší sazby o 75 bodů

21.9.2022

Pozornost trhů se dnes bude upírat k americkému Fedu, který zřejmě zvýší sazby o 75 bodů. To by mohlo být doprovozeno jestřábím komentářem, dolar tak od včerejška posiluje.

Vliv dnešního zasedání Fedu byl na trzích patrný již včera. V očekávání vyšších sazeb a jestřábí rétoriky měly tendenci akciové trhy klesat. Nedařilo se ani měnám v regionu – ty se ocitávají pod tlakem s tím, jak se zvyšují úrokové sazby na hlavních světových měnách a zmenšuje se tak úrokový diferenciál. Koruna tak včera vůči euru ztratila více než 10 haléřů – z úrovní těsně nad 24,50 EURCZK se kurz posunul na večerních 24,64 EURCZK. Ještě výraznější ztráty koruna zaznamenává vůči dolaru – dnes ráno se dostává nad 24,90 USDCZK.

Ze včerejších dat stojí za zmínku německé ceny průmyslových výrobců za srpen. Ty meziměsíčně vyskočily o téměř 8 % a meziroční nárůst tak činil 45,8 %. O tom, jak je situace s cenami divoká, svědčí i fakt, že trhy očekávaly meziroční růst těchto cen téměř o 10 procentních bodů nižší. Za tímto nárůstem samozřejmě stojí hlavně ceny energií.

Dnes se pozornost zaměří na americký Fed. Ten by měl zvýšit sazby o 75 bodů, do pásma 3,00 – 3,25 %. Ovšem zcela vyloučit se nedá ani zvýšení o 100 bodů, čímž by tedy Fed trochu překvapil, ale částečně trhy počítají i s touto variantou. Zajímavý bude samozřejmě i komentář Fedu (který by mohl být také jestřábí) a který by mohl naznačit, jaké zvyšování sazeb nás čeká na příštích zasedáních.

Více k očekávaným událostem ZDE