zpět

Fed dnes přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb

2.11.2022

Statistika domácího HDP za třetí čtvrtletí skončila zklamáním, propad zaznamenal i říjnový index nákupních manažerů. Ve večerních hodinách zasedne měnový výbor Fedu.

Český statistický úřad včera zveřejnil předběžný odhad vývoje HDP za třetí čtvrtletí tohoto roku. Výkon tuzemské ekonomiky klesl mezičtvrtletně o 0,4 % po předchozím růstu o 0,5 %. Zhoršené vyhlídky potvrdil i říjnový index nákupních manažerů, který se propadl na nejhorší úroveň od května 2020. Česká koruna si včera vůči společné evropské měně připsala několik haléřů k dobru, kurz se na malou chvíli dostal pod 24,45 EURCZK, aktuální kotace se však nachází nad touto hladinou. Z ostatních regionálních měn se včera dařilo zejména maďarskému forintu, ten na páru s eurem dokázal posílit k úrovni 405 EURHUF.

Hlavní událostí dnešního dne bude bezpochyby zasedání měnového výboru amerického Fedu. Ten by dle všech předpokladů měl zvýšit sazby o 75 bazických bodů a potvrdit tak prioritu dlouhodobého cíle boje s inflací. V příštích měsících bychom tak mohli být svědky vrcholu utahování měnové politiky, sazby by se měly postupně dostat do rozpětí mezi 4,50-4,75 %. Americkému dolaru do karet hrají i silná data z pracovního trhu, která by teoreticky při zhoršených vyhlídkách hospodářského růstu mohla oddálit návrat sazeb na nižší úrovně. Odpoledne nás čeká ještě statistika ADP reportu, v pátek pak tradiční NFP report. Všechna tato data spolu s dnešním zasedáním a tiskovou konferencí by nám mohla nastínit, kde se bude dolar pohybovat v posledních týdnech tohoto roku. Americký dolar na hlavním měnovém páru dokázal během včerejšího dne posílit téměř o sto bodů, aktuálně se nachází v rozmezí 0,9870 až 0,9890 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE