zpět

Evropský parlament schvaluje přísná opatření proti praní špinavých peněz

26.4.2024

Evropský parlament schválil široký balíček zákonů proti praní špinavých peněz zaměřený na různé finanční služby a subjekty, včetně kryptoměn. Kromě zvýšeného zajišťování řádnosti budou opatření nově umožňovat novinářům a dalším zúčastněným subjektům bezplatný a přímý přístup "k informacím o skutečných majitelích" v národních registrech.

Evropský parlament hlasoval o přijetí nového balíčku zákonů zpřísňujících opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu v rámci Evropské unie. Zákony cílí na velké hotovostní platby, kryptoměnové firmy a fotbalové kluby.

Kromě vytvoření jednotného předpisového rámce pro 27 zemí, které tvoří Evropskou unii, schválený balíček vytváří proti praní špinavých peněz sídlo v nemeckem Frankfurtu, které bude dohlížet na provádění příslušných rámců – zejména na ty, které považuje za "nejrizikovější subjekty".

"Nové zákony zahrnují zvýšená opatření pro ověřování řádnosti a kontroly totožnosti zákazníků, po nichž takzvané povinné subjekty (např. banky, správci aktiv a kryptoměn nebo realitní a virtuální makléři) musí nahlásit podezřelé činnosti jednotkám pro finanční zpravodajství a dalším příslušným úřadům," uvedlo prohlášení o hlasování.

Pozorovatelé kryptoměnové politiky Evropské unie vyjádřili obavy, že požadavky na digitální aktiva mohou být neúměrně přísné ve srovnání s jinými finančními sektory, když uzavřel politickou dohodu o balíčku již v lednu.

Nová opatření také usilují o poskytnutí lidem nebo subjektům s "legitimním zájmem", včetně novinářů, profesionálů médií, organizací občanské společnosti a dalších příslušných úřadů, "okamžitý, nezfiltrující, přímý a bezplatný přístup k informacím o skutečných majitelích uloženým v národních registrech a propojeným na úrovni Evropské unie." Informace o skutečných majitelích se týkají identifikačních informací o subjektech nebo osobách, které vlastní nebo ovládají společnosti.

Společný parlamentní výbor hlasoval o textech balíčku v březnu, před plenárním hlasováním ve čtvrtek.

Aby se staly zákonem, musí balíček formálně přijmout ještě Evropská Rada, která sdružuje zákonodárce členských států.

Evropský parlament se touto iniciativou snaží posílit boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu, které představují vážné hrozby pro stabilitu a bezpečnost Evropské unie. Kromě toho, že zákonodárná opatření cílí na finanční instituce a subjekty, jsou zaměřena i na další odvětví, jako jsou například fotbalové kluby, které se staly terčem pro potenciální zneužití finančních toků.

Nově schválený balíček zákonů reaguje na neustále se vyvíjející technologické a finanční prostředí, v němž se kriminálníci snaží najít nové způsoby, jak využít nedostatky v regulaci a převést nelegálně získané prostředky. Tím, že zahrnuje kryptoměny a digitální aktiva do svého rozsahu, se Evropský parlament snaží předcházet možným zneužitím těchto nových technologií pro praní peněz a financování terorismu.

Důležitou součástí nové legislativy je také zajištění transparentnosti a přístupnosti informací o skutečných majitelích firem a organizací. Tento krok má za cíl odhalit skryté vlastnické struktury a ztížit tak možnosti úniku před zákony pro ty, kteří se pokoušejí utajit své finanční aktivity. S bezprostředním a bezplatným přístupem k těmto údajům budou novináři, občanská společnost a další zainteresované subjekty schopni lépe monitorovat a posuzovat pohyb kapitálu v rámci EU.