zpět

Eurodolar se ještě více vzdaluje paritě

10.1.2023

Euro pokračuje ve spanilé jízdě, americký dolar lapá po dechu. Eurodolar na sedmiměsíčním maximu. Britská libra čelí temným předpovědím.

Včera ráno česká koruna proti euru odstartovala z krásných 23,94 EURCZK a denní obchodování nakonec zakončila na 23,98 EURCZK. Takto silná koruna by skrze snížení dovozních cen mohla pomáhat rychleji srazit dolů vysokou inflaci. Je však otázkou, jak dlouho naše měna dokáže na takto silných pozicích setrvat. Očekávaný nástup mírné recese a pokles úrokového diferenciálu mezi Českem a eurozónou hrají spíše ve prospěch posilování eura. Je pravděpodobné, že koruna se tak pohybuje v těchto dnech ve svých maximech. Polský zlotý včera také mírně ztrácel, když zakončil den na 4,70 EURPLN. Přestože i v úvodu roku 2023 pokračuje v trendu obecného oslabování vůči jednotné evropské měně, mohl by v lednu těžit z překvapivě nízké prosincové polské inflace a z celkově vysoce nadstandardní dynamiky polské ekonomiky (odhad růstu polského HDP za rok 2022 se pohybuje na 5 %, kdežto odhad českého růstu HDP na 2 %). Určitý matoucí efekt působí to, jak systematicky a jak moc intervenovala během roku 2022 ČNB ve prospěch české koruny, což zlotý k dispozici od polské národní banky neměl. Maďarský forint včera také mírně oslaboval a ukončil pondělní seanci na 396 EURHUF. Od podzimu 2022 se mu nicméně daří obecně proti euru posilovat. Bude zajímavé sledovat další vývoj forintu v souvislosti s nově oznámenou strategií Viktora Orbána, který chce usilovat rolí jakéhosi „zprostředkovatele mezi Západem a Východem“ o pozici středoevropského lídra. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,97 – 24,05 EURCZK.

Eurodolar včera vyskočil na 1,075 EURUSD a ocitl se tak na nejsilnější hodnotě od května 2022. Dnešní data z francouzského průmyslu by trend silného eura mohla dále podpořit. Česká koruna včera proti dolaru také zazářila, když zakončovala den po výrazném posilování na hranici 22,30 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE