zpět

Euro nejlevnější od února

8.11.2022

Oslabený dolar vystřelil středoevropské měny do silnějších pozic. Německé námluvy s Čínou jako pozitivní faktor pro evropské trhy. Americké volby do Kongresu dnes nejspíše zkomplikují situaci Joe Bidenovi.

Včera na české koruně probíhalo nestandardně výrazné posilování vůči euru, když naše národní měna zakončila den na 24,28 EURCZK, ačkoli denní obchodování začínala na 24,40 EURCZK. Tento vývoj se ještě prohloubil během dnešního rána, kdy se koruna skrze kurz 24,25 dostala proti jednotné evropské měně na nejsilnější pozici od únoru tohoto roku. Stejně tak včera posiloval maďarský forint, který se během pondělí z kurzu 402 EURHUF vyhoupl na 400 EURHUF. Podobně jako česká koruna těžil z výrazného oslabení amerického dolaru vůči euru. Ze středoevropských měn se nepodařilo výrazněji využít situaci pouze polskému zlotému, který nakonec pouze uhájil kurz 4,68 EURPLN. Posilování měn středoevropského prostoru výrazně podpořila i nedávná kontroverzní návštěva německého kancléře Olafa Scholze v Číně, která měla pozitivní vyznění, kdy čínský prezident například ve svých vyjádřeních ohledně rusko-ukrajinského konfliktu výrazně překročil linii dosavadních výroků, které se výrazně zastávaly ruského prezidenta a kritizovaly USA a NATO. V českém prostředí ale můžeme spekulovat i o nových devizových intervencích ČNB, které by mohly mít vývoj kurzu do značné míry na svědomí. Pro dnešek očekáváme, že se česká koruna bude pohybovat v pásmu 24,26 – 24,40 EURCZK.

Americký dolar včera proti jednotné evropské měně výrazně oslaboval a v noci se dokonce krátce podíval nad hranici parity. Tento výsledek ale euro neudrželo, takže dnes se obchodování na eurodolaru započíná těsně pod hranicí 1,00 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE